eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin

Nagy Odisszea a Francia Alpokban

A világ 30 legjobb hajtója és 400 kutya versenyez januárban a tizedik Nagy Odisszea szánhúzó maratonon, ezer kilométert és összesen 30 ezer méter szintkülönbséget leküzdve a Francia Alpokban.

A 2014. január 11-re tervezett starttal a Nagy Odisszea két hétig tart nyolc szakasszal, ebből hét lesz időfutam. Az út 70 százalékát síelésre alkalmatlan területen, az idő felét pedig éjjel teszik meg. Magashegyi táborozás is szerepel a programban.

A Nagy Odisszeán a hajtók a Chamonix és a Mont Blanc közötti távolság hatszorosát teszik meg - mondta el Henry Kam, a verseny szervezője.

Minden versenyző tizennégy északi szánhúzó kutyával indul, alaszkai malamutokkal, huskykkal és grönlandi kutyákkal.

"A szánhúzó versenyek szervezése olyan, mint a bálnák megmentése, hiszen a motoros szánoknak a harmincas években az Északi-sarkvidéken történt megjelenésével a felszerelést húzó munkakutyák elvesztették a jelentőségüket" - vélte Henry Kam.

Minden egyes szakasz előtt és után hét állatorvos ellenőrzi a kutyák egészségi állapotát. A francia doppingellenes hivatal is végez váratlan teszteket.

A kutyák, akárcsak az emberek, első osztályú sportolók. Napi két maratont futnak, és 5000-6000 kilométert tesznek meg edzés közben - mondta a szervező. A hajtók is magasan képzett sportolók. Hanggal irányítják az állatokat, nem használnak ostort, úgy hajtják a fogatot, amely mögött futnak.

A múltban a legjobb hajtók a sarkvidékről - Alaszkából, Kanadából, Szibériából, Finnországból és Svédországból - érkeztek. "A versenynek hála sikerült kinevelni a francia hajtók új nemzedékét, és idén a mezőny fele francia lesz" - mondta Henry Kam.

A legutóbbi versenyt - idén januárban - a 44 éves cseh Jiri Vondrák nyerte, aki 42 óra 22 perc alatt tette meg az ezer kilométeres távot. A 2014-es versenyben szintén indul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×