eur:
392.91
usd:
366.12
bux:
66848.56
2024. április 26. péntek Ervin

Már készülnek a győzelmi menetre a britek

Még véget sem ért az olimpia, és a házigazdák bizonyosan nem ugranak az éremtábla tetejére, de a britek győzelmi parádéra készülnek London belvárosában. Az ok a vártnál is nagyobb siker és lelkesedés, ami a játékokat kísérte. Az érmeseket mindenki igazi hősökként ünnepli.

900 brit olimpikon és paralimpikon vonul majd végig a Buckingham palotához vezető úton, a Mallon, milliónyi zászlólengető honfitársa előtt a játékok után - derült ki a héten.

"Ha van ok a bulira, akkor ez biztosan az. Senki sem gondolta, hogy a brit csapat ilyen jól szerepel majd" - mondta Boris Johnson, sajátos humoráról és borzas frizurájáról ismert londoni polgármester.

Az olimpia előtt tudományos kutatók elemezgették, hogy a hazai pálya mennyire ad majd lökést a brit sportolóknak. Arra azonban ők sem számítottak, hogy a korábban érdektelennek mutatkozó hazai publikum ennyire a sportolók mögé áll, és a csapat a harmadik helyre ugrik az éremtáblázaton.

Hírek szerint a felvonulás a londoni Cityből indul, elhalad a Szent Pál székesegyház előtt, át a Trafalgar téren, majd a királynő rezidenciája, a Buckinham palota előtt ér véget.

A britek minden érmet lelkesen ünnepelnek, de különösen akkor, amikor valamilyen megható emberi történet is áll a teljesítmény mögött. Laura Trott, a brit kerékpársport 20 éves, csillagszemű üdvöskéje például, császármetszéssel, koraszülöttként jött a világra. Napokon át inkubátorban tartották, és több orvos is dolgozott azért, hogy megmentse az életét.

Egy ilyen csecsemőből lett most kétszeres aranyérmes. "Egynapos sem volt, és már csövek lógtak ki belőle. Minden hitem az orvosban volt, aki szuper volt" - mesélte az édesanyja.

Trott példaképe, a sport eddigi brit királynője, Victoria Pendleton bevallotta: már alig várta, hogy visszatérhessen a civil életbe, és végre családot alapíthasson. Az egyik újság reklámjában "civilben" is ül a kerékpáron egy sampont reklámozva.

Egy másik hős az olimpiáktól most elbúcsúzó, szinték kerékpáros Sir Chris Hoy, aki hat aranyérmével a legsikeresebb brit olimpikon. Róla Skóciában már velodromot neveztek el. Jessica Ennis, a hétpróba aranyérmese jó befektetésnek bizonyult a hirdetők számára, akik már az olimpia előtt vele reklámozták az eseményt. Ennis győzelme után közölte: gyorséttermi ételre és pár pohár borra vágyik, majd megjelent a Stone Roses zenekar egyik titkos koncertjén. Jól is tette, mert ő volt az, aki kölcsönadta az aranyat az érme nélkül érkező Bradley Wiggins kerékpárosnak.

A brit lovascsapatnak babérokat hozó lovakat közben gazdáik kénytelenek lesznek eladni. Uthopia, Alf és a sport Messijének nevezett Valegrót körülbelül 23 millió euróért bocsátják majd aukcióra. A brit sport most győzelmi mámorban úszik, de több kommentátor is megjegyzi: az olimpia után újra kell gondolni a támogatások és az utánpótlás rendszerét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×