Inforádió

Meghallgatom Élő adás

New York Times: Magyarország a sakktehetségek hazája

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország a sakktehetségek hazája - írta a The New York Times vasárnap annak kapcsán, hogy a 13 éves Rapport Richárd nemzetközi nagymester lett.

Az idősebb sakkozók még nem tekinthetők veszélyeztetettnek, de kétség sem fér hozzá, hogy a sportágban mind inkább a fiatal versenyzők válnak meghatározóvá. A világranglista vezetője 19 éves, és újabb ígéretes tehetségek tűnnek fel - írta a vezető amerikai napilap.

A legújabb tehetség a magyar Rapport Richárd, aki a szerdán zárult szentgotthárdi Gotth'Art Kupa nemzetközi sakktornán teljesítette a nagymesteri cím végső feltételét.

Az újság emlékeztet rá: Rapport a 18. olyan versenyző a világon, aki 15 évesnél fiatalabban vált nagymesterré. Õ a második, aki Magyarországról erre a bravúrra képes, az előző Lékó Péter volt, aki 1994-ben, 14 évesen szerezte meg a címet.

A The New York Times a nagy magyar tehetségek között megemlítette Polgár Juditot is, aki 1991-ben 15 évesen lett nagymester. Lékó teljesítményéig ő volt a világ legfiatalabb nagymestere.

A lap szerint nem véletlen, hogy Magyarország - amely már régóta a sakktehetségek nevelőhelye - ilyen sok nagyszerű játékost termelt ki. Az egyik legkiválóbb magyar sakkozó a 72 éves Portisch Lajos, aki több mint két évtizedig a világ legjobb játékosai közé tartozott. Kora ellenére még mindig félelmetes ellenfél tud lenni, mint ezt a szentgotthárdi verseny is megmutatta: a torna korelnökeként az utolsó fordulóban legyőzte az addig vezető Rapport Richárdot - olvasható a The New York Timesban.