Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szávay Ágnes harmadszor nyert WTA-tornát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szávay Ágnes nyerte a 220 ezer dollár összdíjazású budapesti női tenisztornát. A magyar játékos a döntőben három szettben, 2:6, 6:4, 6-2-re győzött a svájci Patty Schnyder ellen.

Zsúfolásig megtelt a Római Teniszakadémia centerpályája a vasárnapi fináléra. Az összecsapás előtt szép ünnepség keretében "keresztelőt" tartottak, amelyen Márky Jenő a létesítmény tulajdonosa, a torna igazgatója Asbóth Józsefről, minden idők egyik legjobb magyar teniszezőjéről nevezte el a stadiont. Ezt követően Pataki Attila énekelte el a Himnuszt.

A 31 perces első játszmában remekül kezdett a harminc esztendős svájci, Szávay viszont nagyon sok hibával játszott. A magyar szórta a kettős hibákat, labdái hol az alapvonalon túlra szálltak, hol pedig a hálóban kötöttek ki. Schnyder gyorsan brékelt és alig telt el húsz perc, máris 5:1-es előnyhöz jutott. Szávaynak már csak a szépítésre futotta az erejéből és ekkor még úgy tűnt, gyorsan és magyar szempontból negatívan zárul a meccs. A hazai kedvenc azonban másképp gondolta.

A mintegy 3500 néző (!) fergeteges biztatása közepette remekül kezdte a második szettet, a harmadik játékban elnyerte riválisa adogatását, hinni kezdett abban, hogy nyerhet. Hol nehezebben, hol pedig könnyebben, de hozta az adogatásait, majd 5:4-es vezetésénél kihasználta a második szettlabdáját és ezzel kiegyenlített.

A mindent eldöntő harmadik játszmában Szávay azonnal brékelte Schnydert, aki egyre jobban megzavarodott, sokat hibázott. Nem tudni, mi idegesítette jobban: talán a szél, talán a saját (bal)keze, esetleg az, hogy Szávay remekül teniszezett. A magyar az ötödik játékban is brékelte a svájcit, majd 1 óra 47 perc elteltével 5:1-nél két meccslabdához jutott. Egyiket sem tudta kihasználni, de aztán a saját adogatásánál újabb két mérkőzéslabdája volt és ekkor már az első bejött.  A mérkőzés 1 óra 55 percig tartott. A húszesztendős magyar teniszező pályafutása harmadik WTA-tornagyőzelmét szerezte meg egyesben.

"Szeretném megköszönni a közönségnek, hogy ennyien kijöttek, nem gondoltam, hogy tele lesz a centerpálya. Nagy élmény volt itthon játszani" - mondta a meccs után Szávay.

"Gratulálok Áginak, ma túl jó volt, erőteljesen teniszezett" - fogalmazott a legyőzött Schnyder.

Győzelméért Kiskunhalas szülötte, Soltvadkert büszkesége 280 ranglista-pontot és 37 ezer dollárt kapott. Hétfőtől várhatóan 10 helyet javítva a 27. lesz a női világranglistán.