eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A világbajnokságra összeül a Janics-Kovács páros

Tovább tisztult a kép a vb-csapattal kapcsolatban! A Garantiqa Kupa felnőtt magyar bajnokság első napján ugyanis újabb nyolc egység szerzett jogot a világbajnoki indulásra. A Séra Miklós Emlékversenyt a Sík Márton, Gyertyános Gergő, Boros Gergely, Bozsik Gábor négyes nyerte.

Az olimpiai számokban - a női K-2 500 méter kivételével - már korábban eldőlt, hogy kik képviselhetik a magyar színeket az augusztusi világbajnokságon. A hétvégi Garantiqa Kupa felnőtt magyar bajnokság a nem olimpiai számokban jelent válogató versenyt.

Délelőtt Kovács Katalin nyert egyesben 1000 méteren (2. Bara Alexandra, 3. Csay Renáta), így az 500 mellett a hosszabb távon is ő indulhat a vb-n. Kati azt mondta a futam után, hogy "ez egy kötelező győzelem volt" a válogatási elvek szerint ugyanis muszáj volt elindulnia ahhoz, hogy ebben a számban is kvalifikálja magát és meglepődött, hogy Benedek Dalma nem állt rajthoz. Így sem marad azonban 1000-es vb-szám nélkül Dalma, Medveczky Erikával ugyanis megnyerték a páros versenyt (2. Szabó Gabriella-Csipes Tamara, 3. Farkasdi Ramóna-Csay Renáta).

Délután a 200 méteres előfutamokat és döntőket rendezték Szegeden, az egyes és páros finálék győztesei szintén bekerültek a világbajnoki csapatba.

A kenu egyesek mezőnyében a táv rövidségéhez képest főlényes győzelmet aratott Horváth Gábor, aki mögött Vajda Attila csak bronzérmet szerzett. Az utóbbi persze nem túl nagy meglepetés, hiszen az olimpia bajnok a legrövidebb távon nem számított igazán esélyesnek.

Horváth Gábor közvetlenül az egyesek eredményhirdetése után azonnal újra vízre szállt és Bozsik Attilával párban győzni tudott a C-2-esek mezőnyében is (2. Németh Gergő-Nagy Péter, 3. Hajdú Gergő Károly-Foltán László).

"Gondoltam, hogy az egyes meglesz, a héten ugyanis többször versenyeztem 200 méteren Janics Natasával, és mindketten nagyon jó időket mentünk" - mondta a Démász-Szeged versenyzője. "A pároson még van mit csiszolni, nincs 2 hete, hogy először együtt eveztünk, de szerintem a világbajnokságig jól össze tudunk szokni."

Janics Natasa lekoppintotta klubtársa teljesítményét! Először simán győzött egyesben (2. Hegyi Zomilla, 3. Fazekas Krisztina), majd az eredményhirdetés után néhány perccel újabb tökéletes pályát repesztett Kovács Katalinnal, így 200 méteres párosban is biztosította helyét Storcz Botond a vébére utazó csapatában.

"Sokkal jobban sikerült a rajtom egyesben, mint három hete az első válogatón, a héten nagyon jó időket mentem, éreztem, hogy ezen a versenyen minden rendben lesz" - nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok, aki hozzátette, hogy ma tökéletesen futott alattuk a hajó párosban is.

"Most egyetlen apró hibát sem vétettünk ezen a 200 méteren, idén még egyszer sem mentünk olyan jól, mint most" - egészítette ki párja szavait Kovács Katalin.

A férfi K-1 200 méteres távon a szám 2007-es világbajnoki bronzérmese Gyertyános Gergely nyerte meg a országos bajnokságot (2. Kadler Viktor, 3. Dombi Rudolf). Az UTE "villámembere" ezzel ismét biztosította helyét a világbajnokságra utazó csapatban.

"Jó formában vagyok, elég tisztán nyertem. Szerencsére van még elég idő a világbajnokságig, végig lehet csinálni egy komoly felkészülési programot. Dobogóra szeretnék állni, úgy, ahogy legutóbb 2007-ben, és jó lenne a négyesbe is beülni!" - nyilatkozta Gyertyános.

Férfi K-2-ben Kadler Viktornak sikerült a javítás az egyes ezüstje után, Molnár Viktorral párban ugyanis megnyerték a számot (2. Beé / Dombi, 3. Boros / Sík).
Kadler Viktor azt mondta, utoljára a június eleji Mol Világkupán érezte magát ilyen jó formában.

"Nem mentünk ugyan tökéletes pályát, viszont a rajtot jól elkaptuk, és onnantól kezdve már minket nem nagyon tudnak megverni az ellenfelek" - értékelte Kadler Viktor a döntőt.

A versenynap végén rendezték a Séra Miklós Emlékversenyt, idén immár második alkalommal. Ezen több olyan kajakos is hajóba szállt, akik versenyzői voltak a kiváló edzőnek. A K-4 200-as futamot végül a Sík Márton, Gyertyános Gergő, Boros Gergely, Sík Márton négyes nyerte. Díjuk egy egyedileg erre az alkalomra Nyékes Ilona által tervezett nyakba akasztható érem, melyet valódi aranyból Séra Miklós portréja díszít.

"Hosszú ideig mind a négyünknek edzője volt Séra Miklós, ezért mindent beleadtunk, hogy megnyerjük az emlékére kiírt versenyt. Talán erre a győzelemre vagyok a legbüszkébb ma" - mondta Gyertyános Gergő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×