eur:
400.5
usd:
367.39
bux:
74472.43
2024. október 15. kedd Teréz

Dénes Ferenc: A Molnak kifizetődő vállalkozás lesz Talmácsi Gábor támogatása

A Real Madrid költekezéseiről, a nemzetközi futball gazdasági összefüggéseiről, Lothar Matthäus fehérvári szerepvállalásáról, a Forma-1 "háborús helyzetéről", s Talmácsi Gáborról, illetve a Mol szponzorációjáról is beszélt Dénes Ferenc sportközgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában.

- A Real Madrid hullámot indított el a nyáron az európai futballban. A válság közepén mennyire megdöbbentőek ezek a számok?

- Elsőre megdöbbentő, de logikus folyamat része. Erőkoncentráció zajlik. A Madridnak nem sikerültek az utóbbi évek. A klub akart váltani, komoly pénzt szánt rá.

- A legjobb 30-40 futballista fele szerepel nap, mint nap a hírekben. Összességében és egyesével is meglepő, hogy ilyen játékosok váltanak klubot. Florentino Pérez klubja nem törekszik a nyereségességére. Mennyire cél egy sztárklubnál a gazdaságosság?
- Minden klubnál figyelik a bevételeket és a kiadásokat. Csak az olyan egyszemélyi vezetésű klubokban lehet ezt nem nézni, mint a Chelsea. Valamilyen típusú költségkorlátok vannak. Most a meglepetés az, hogy válság idején szabadultak el az árak. De van magyarázat: részben a televíziós társaságok pénzei. Sztárokra kíváncsiak a tévék, minden klub igyekszik begyűjteni a legérdekesebb játékosokat.

- Áron felül kelt el Cristiano Ronaldo?
- A United a csúcson adja el Ronaldót. Menni akar a fiatalember, de már 2006 óta akar. Gazdasági szempontból jó üzlet eladni, az ára az egekben van. Más kérdés, hogy hogyan tudják majd pótolni. Õ egy stratégia kulcsszereplője volt a Manchester Unitedben, a következő idényben már nem játszhatja ugyanazt, mint eddig. Egyébként nincs garancia arra, hogy már az első idényében olyan jól játszik majd Madridban, mint Manchesterben tette.

- Az inforadio.hu olvasói szerint nem ér egy futballista 94 millió eurót.
- Nem tudhatjuk még, hogy megéri-e majd a befektetést. A Real Madrid esetében két példa is van arra, hogy egy óriási befektetés megtérült a Madrid számára. Az egyik Zinedine Zidane megvétele, a másik David Beckhamé volt. Előbbi tisztán szakmai, a másik már a marketing-központú lépés volt.

- Az elmúlt években az angol bajnokság kiemelkedett az európai futballban. A BL-t 2009-ben a Barcelona nyerte. Áttevődik a súlypont Spanyolországba?
- A Barcelona és az erős Real Madrid versenyképes a Premier League sztárcsapataival. De ami globálisan a két liga összevetését illeti, nincs veszélyben a Premier League vezető szerepe. Az átigazolási időszak egyébként még korántsem zárult le. Ne felejtsük el, hogy a Manchester United, a Chelsea, a Liverpool, vagy akár a Manchester City és a Tottenham még csak tárgyal.

- Az Arsenal más modellt követ, nemde?
- Akik az angol futballt követik, csak a legnagyobb elismeréssel beszélhetnek az Arsenalról és Arsene Wengerről. Ott a legnagyobb a költséghatékonyság.

- Mi a véleménye az olasz futballról? Lemaradt a ligája a spanyol és az angol mögött?
- Gazdaságilag régóta gondokkal küzd. Egy ideig ezt próbálták elfedni, a Milannál azt látjuk, már nem is akarják elfedni. Ugyanakkor ne feledjük el, hogy a 2006-os világbajnokságot az olaszok nyerték, szinte csak a Serie A-ból meghívott játékosokkal. Általánosságban azt gondolom, hogy még tovább fog nőni a leggazdagabb csapatok, s az ezzel lépést tartani nem tudók között.- Térjünk át a magyar futballra! A Ferencváros visszatér az élvonalba. Mennyivel nő a magyar élvonal értéke gazdasági szempontból?
- A televíziós érdeklődés megugrása máris jelzi.

- Külföldi edzők érkeznek a magyar NB I-be. Hétfőn írja alá Újpesten a szerződését William McStay, s a napokban Fehérvárra érkezik Lothar Matthäus, akinek a fizetése nyilvánvalóan kiugró lesz a hazai kollégáihoz képest. Pedig utóbbi edzői eredményei felől többen nem nyilatkoztak kifejezetten pozitívan. Mennyire kifizetődő, hogy az edző jövedelme meghaladja a játékosoké?
- Szerintem egy érdekes kísérlet, ami Fehérváron zajlik. Matthäus dolgozott már Magyarországon. Nem feltétlenül a szakmai sikereire emlékezünk, hanem a médiamegjelenéseire. Egy olyan típusú kísérlet a mostani is. Szakmailag én nem tudom megítélni, de felteszem, a fehérvári vezetők ezt megtették. De a marketingrészét illetően máris jók a visszajelzések. Már itt is, ebben a műsorban is erről beszélünk. Van racionalitás a szerződtetése mögött. A Fehérvár vezetői vannak olyan profik, hogy ki tudják számolni ezeket a lépéseket.

- Az MTK az elmúlt évben, a nemzetközi kupabúcsú után a Várszegi-éra egyik leggyengébb idényét produkálta. Állítólag a klubnál eléggé borúlátóak, azt lehet hallani, hogy a tulajdonos egyre kevesebbet fektet be.
- Én is ezeket a híreket hallom, de nem tudjuk, hogy mennyire igazak ezek. A Várszegi-éra az elmúlt érában az egyik legrendezettebb klub volt, a mostani helyzetet nemcsak Várszegi úr személyes döntése indokolhatja, hanem a klub mögött álló cégek helyzete is.

- Az MTK-t néhány éve még pozitív példaként említették a gazdálkodását, a stabilitását tekintve, sőt a sportszakmai dolgok terén is.
- Azt remélem, hogy ez a jövőben is így lesz. Szüksége van erre a magyar labdarúgásnak.

- Térjünk át a technikai sportokra! A Forma-1 egy puskaporos hordóra hasonlít. Sőt, az első bomba már fel is robbant a csapatok kiválási fenyegetőzésével. Ha szétesik a mostani struktúra, kérdéses a Forma-1 gazdasági helyzete is.
- A saját szakmámat tekintve nagy érdeklődéssel követem a Forma-1-es történeteket. Az amerikai sport szerveződése sokkal szabadabb, mint a hagyományos, monopolisztikus európai felépítésű. A Forma-1 amerikai típusú liga, nagyon speciális európai ráhatással. Ezt testesíti meg a FIA. Ennek a kettőnek a harca adja a mostani vita lényegét. Nagyon izgalmas lehet a következő időszak. Az egyik modell szerint egyenlítsük ki a feltételeket, egyforma csapatok legyenek. A másik szerint a sztárok szerepe nagyon fontos. A néző rájuk kíváncsi. Az autógyártók számára, a fejlesztések, a technikai kipróbálása miatt fontosak a lehetőségek. Nem az egységesítés a céljuk.

- A MotoGP-ben Talmácsi Gábor már elindulhatott a legutóbbi futamon. Utolsó lett, de nagyon dicséretesen helytállt. A Molnak, a főszponzorának nagy szerepe van abban, hogy bekerülhetett oda. Mennyire lehet kifizetődő a vállalkozás?
- Azt gondolom, kifizetődő vállalkozás lesz. Ha a Mol valóban beszáll a MotoGP-be, nem egyszerű egyéni szponzora lesz Talmácsi Gábornak, a Scot Racing Team csapatszponzora lesz, ami más nagyságrend. Meglepő, de hihetetlen a motorsport hazai népszerűsége. Nagy tisztelet jár azoknak, akik mondjuk a 125 köbcentisek között sztárok, de a MotoGP más nagyságrend. Ott részt venni, az az igazi.

Hanganyag: Farkas Dávid

Címlapról ajánljuk
Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Palócz Éva: a kereskedelmi háborúnak soha nincsenek győztesei

Ha lesz is egyfajta megállapodás Kína és az EU között, annak ellenére az európai gépjárműipar elég nagy gondban van hosszú távon is – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a növekedési kilátásokról, az inflációs veszélyekről és az amerikai elnökválasztás kockázatairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×