eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kidobott milliók: a legrosszabb igazolások Sevcsenkótól Reyesig

Kidobott pénz - a sztárklubok vagyonokat adnak egyes futballistákért, ám hamar kiderül, hogy csalódást keltő teljesítményükkel nem szolgálnak rá a magas vételárra. Az alábbiakban a Premier League legrosszabb tíz igazolásáról olvashatnak.

Szűk egy hónap múlva elkezdődik a sokak által a világ legerősebb labdarúgó-bajnokságának tartott angol Premier League új idénye. A csapatok már lázasan készülnek, a címvédő Manchester United Dél-Afrikában, a Chelsea Kínában, míg az Arsenal Ausztriában edzőtáborozik.

Minden együttesnél az erősítésen dolgoznak, és már több mint százmillió fontért vásároltak labdarúgókat a csapatok ezen a nyáron. Az idei csúcstartó a brazil Jo, aki 18 millió fontért került a Manchester City alakulatához a CSZKA Moszkvától.

Hogy megéri-e ezt a magas vételárat, az csak a szezon végén derül ki, és a Premiership 1992 óta íródó történelmében már több példa is volt arra, hogy egy vagyont fizettek egy labdarúgóért, de egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A The Sun című lap ennek kapcsán összeállítást készített a Premier League legrosszabb igazolásairól.

Sevcsenko az élen

A büszkeségre cseppet sem okot adó első hely Andrij Sevcsenkóé, aki 2006 nyarán hét év után elhagyta a Milant, és 30 millió fontért került a Chelsea-hez, ezzel a brit labdarúgás legdrágább játékosa lett. Az ukrán csatár eddigi két szezonjában összesen 22 gólt szerzett 75 meccsen, ami nem is rossz mutató, ám a várakozásoktól jóval elmaradt teljesítménye. Első idényében még állandó lehetőséget kapott José Mourinho menedzsertől, de a második szezon nagy részét a kispadon töltötte, és a BL-döntőben sem számított rá Avram Grant.

Az aranylabdás csatár mögött a Newcastle egyik rossz vétele, Albert Luque a második. A Deportivótól tízmillió fontért vett spanyol csatár 21 meccsen mindössze egy gólt lőtt, így a Szarkák vezetői is örültek, hogy 2007 nyarán el tudták passzolni a labdarúgót az Ajaxnak.

A Liverpool is befürdött

A 2002-es világbajnokság egyik felfedezettje volt a szenegáli El Hadji Diouf, akit ezek után meg is vett a Liverpool, ám a Vörösök ma már ablakon kidobott pénznek érezhetik az érte fizetett tízmillió fontot. A balhés csatár 80 meccsen hat gólig jutott, míg a Celtic elleni UEFA-kupa meccsen leköpött egy szurkolót, így nem sokáig marasztalták Liverpoolban. Két év után először kölcsönadták a Boltonnak, majd a Wanderers végleg megvette.

A Chelsea Roman Abramovics előtt is vett drágán játékosokat, akik aztán csalódást keltettek: egyikük Chris Sutton. Az angol csatár 1999-ben tízmillió fontért érkezett Londonba, de 28 meccsen csak egy gólt szerzett, igaz, azt a Manchester United elleni 5-0 alkalmával. Egy év után hatmillió fontért adták el a Celticnek, ahol ismét formába lendült. A The Sun listáján a negyedik.

Sevcsenko kijevi és válogatottbeli éktársa, Szerhij Rebrov sem hódította meg az angol futballt. Az ukrán csatár 11 millió fontért került 2000-ben a Tottenhamhez, de 60 meccsen lőtt tíz gólja meglehetősen kevés a kijevi 189/93-as mutatóhoz viszonyítva. Rebrov viszonya Glenn Hoddle menedzserrel sem volt felhőtlen, így kölcsönadták a Fenerbahcénak. 2004-ben a West Hamnél is szerencsét próbált, de 27 találkozón mindössze egy gólig jutott.

Mutu drogbotránya után repült

A hatodik a Fulham által 11,5 millióért megvett Steve Marlet lett, aki 54 meccsen 11 góljával nem vált közönségkedvennccé. A Chelsea 2003-ban 16 millió fontot fizetett Adrian Mutuért, aki másfél év alatt tíz gólt szerzett, majd drogbotránya miatt kirúgták a csapattól.

Szintén nem bizonyult jó vételnek a 17 millió fontba kerülő Darren Bent, aki a Tottenhamben 27 bajnokin hat gólig jutott. A Liverpool 14 milliót fizetett ki Djibril Cisséért, de a francia csatár nem tudta pótolni Michael Owent 49 meccsen elért 11 találatával. Később eltört a lába, jelenleg a Marseille-ben játszik.

José Antonio Reyesért 2004-ben 10,5 millió fontot fizetett az Arsenal, és úgy tűnt, Arsene Wenger újabb gyémántot talált, de a spanyol csatár végül mégsem lett a londoni közönség kedvence. 69 meccsen 16 találatig jutott, de egyre kevesebb lehetőséget kapott, így maga jelezte, távozni akar az Arsenaltól. 2006-ban a Real Madridnak adták kölcsön, jelenleg a városi rivális Atlético labdarúgója a lista tizedik helyezettje.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×