eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Kiszenvedett cseh győzelemmel kezdődött az Eb

Némi szerencsével egygólos győzelmet aratott Csehország a házigazda Svájc ellen a labdarúgó Európa-bajnokság nyitómérkőzésén, az egyetlen találatot a csereként beállt Sverkos szerezte. A hazaiak megérdemeltek volna legalább egy pontot.

A svájciak vegyes várakozásokkal kezdhették a mérkőzést, mert ugyan az Európa-bajnokságokon a házigazda ritkán képes nyerni a nyitómérkőzésen, de 1980 óta az (egyik) vendéglátó mindig bejutott legalább az elődöntőbe.

Az alpesi ország válogatottja harmadik Európa-bajnokságán lép fel, de eddig nem sikerült mérkőzést nyernie.

A svájci csapatkapitány, Alexander Frei rögtön a 3. percben veszélyeztette a cseh kaput, de lövése elsuhant a jobb kapufa mellett. Sokáig ez volt az egyetlen valamirevaló helyzet a találkozón, a játék kiegyenlített volt, de hiányzott belőle az izgalom.

A cseh együttesből Karel Jarolim volt a legaktívabb, a középpályások legtöbbször Jan Koller fejére igyekeztek ívelni a labdákat, csekély eredménnyel. Karel Bruckner együtteséből szemmel láthatólag hiányzott a sérült Tomas Rosicky, illetve a válogatottságot lemondó Pavel Nedved. Az iramra ugyanakkor nem lehetett panasz.

A svájci akciók sem jelentettek sokkal nagyobb veszélyt, és bár Alexander Frei többször is veszélyeztetett, Cech kapusnak nem kellett bravúrt bemutatnia. A svájci kapitány a 36. percben eresztette el a legnagyobb lövését, amely kipattant Cech-ről, de a bíró les miatt megállította az akciót.

Az első játékrész végén Frei Grygerával ütközött, előbbi fájdalmas arccal sétált le a pályáról, és a szünetben kiderült, hogy nem is folytathatja a játékot. Helyette a rutinos támadó, Hakan Yakin állt a csapatba.

Örülhettek a csehek

A második félidő svájci támadásokkal kezdődött, egy szöglet után Magnin ívelését-lövését húzta le Cech. Az 50. percben Galasek szabálytalankodott Yakinnal szemben, a szabadrúgást a sértett lőtte, de elcsavarta a labdát a felső kapufa felett.

Újabb svájci helyzet után cserélt a cseh kapitány: a teljesen veszélytelenül futballozó Koller helyett Sverkos érkezett. Egy kisebb cseh helyzetet követően Magnin szabálytalankodott, aki ezért megkapta az Eb első sárga lapját. A 66. percben a mérkőzés addigi talán legnagyobb helyzetét hagyta ki Hakan Yakin, aki egy beívelést a bal kapufa mellé fejelt.

A 71. percben egy cseh szögletet követően úgy tűnt, hogy felszabadul a svájci kapu, de a hazaiak elvesztették a labdát, és egy beívelést követően a csereként beállt Sverkos megszerezte a vezetést a cseheknek: 1-0! A 24 éves, a Banik Ostravában játszó fiatalember harmadik mérkőzésén az első gólját szerezte a cseh nemzeti tizenegyben.

A svájci csapatba Johan Vonlanthen a 76. percben állt be csereként Lichtsteiner helyett, és fél percen belül sárga lapot kapott.

Tíz perccel a vége előtt egyenlíthetett volna a hazai gárda: Cech bravúrral védte Barnetta bal alsóba tartó lövését, a kipattanót pedig Vonlanthen a kapufára bombázta. Ezután ismét cserélt mindkét csapat: a csehekhez Sionko helyett Vlcek állt be, a hazaiaknál Derdiyok érkezett Behrami helyett. A győztes csapatba utolsóként Kovac jött Jarolim helyett.

Az utolsó percekben minden erejével rohamozott a svájci csapat, de a Petr Cech vezette cseh védelem minden próbálkozást hárított. Úgy tűnik, a korábbi világversenyekkel ellentétben a csehek most nem a csillogó támadójátékban, hanem a magabiztos védelmükben bízhatnak. 1-0-ás győzelmükkel az első lépést mindenesetre megtették a továbbjutás felé.

Edzői értékelések

Karel Bruckner, a cseh válogatott szövetségi kapitánya a mérkőzés után úgy fogalmazott: "Szerencsés győzelmet arattunk, biztonságosan akartunk játszani, ellenfelünk azonban beszorított minket. Legközelebb támadóbb felfogásban kell futballoznunk, mert nem lesz mindig ekkora szerencsénk. Nagyon jól játszó svájci csapatot győztünk le."

A svájci válogatott szövetségi kapitánya így értékelt: "Nem érdemeltünk vereséget, játékosaim emelt fővel jöhettek le a pályáról. Négy évvel ezelőtt Portugália is vereséggel kezdett, aztán mégis eljutott a döntőig, számunkra sincs még semmi veszve".

Jacob Kuhn hozzátette: Alexander Frei keresztszalagjai megsérültek, a törökök ellen még biztosan nem játszhat.

Jegyzőkönyv

Svájc: Benaglio - Lichtsteiner (Vonlanthen, 75.), Müller, Senderos, Magnin - Behrami (Derdiyok, 84.), Inler, Fernandes, Barnetta - Frei (Yakin, a szünetben), Streller

Csehország: Cech - Grygera, Ujfalusi, Rozehnal, Jankulovski - Sionko (Vlcek, 84.), Jarolim (Kovac, 87.), Galasek, Polak, Plasil - Koller (Sverkos, 57.)

Gól: Sverkos (71.)

Sárga lap: Magnin (59.), Vonlanthen (76.), Barnetta (95.)

A mérkőzés legjobbja az InfoRádió szerint: Petr Cech - Portré

Petr Cech 1982. május 20-án született Plzenben, 197 centiméter magas, 87 kilogramm.

Hétévesen szülővárosa, az FC Viktoria Plzen korosztályos csapatában kezdte meg pályafutását - középpályásként. A gárda egyik meccse előtt nem akadt kapus, ő pedig beállt a kapuba, s ott is ragadt. Tízévesen súlyos sérülést szenvedett, de a lábtörésből felépülve immár a háló előtt számítottak rá Plzenben.

Végigjárta a szamárlétrát, de az első csapat keretében még nem vették számításba, így 1999-ben elfogadta az FK Chmel Blsany edzőjének, a később Debrecenben dolgozó Miroslav Beráneknek a hívását. Beránek később az utánpótlás-válogatottnál, majd a felnőtt nemzeti együttes másodedzőjeként is dolgozott vele.

Cech az 1999-2000-es idényben debütált a cseh élvonalban, ekkor egy találkozó jutott neki, éppen a Sparta Praha ellen. Egy évvel később már első számú kapusként vették számításba. A 2000-2001-es szezonban a Blsany a tizedik helyen végzett, és Cech vezérletével egészen a Cseh Kupa elődöntőjéig menetelt.

2001-ben 700 ezer eurónak megfelelő összegért leszerződtette a Sparta Praha. Cech a Spartával felemás szezont zárt: bordómezes gárda a Slovan Liberec mögött ezüstérmes lett a bajnokságban, s elvesztette a kupadöntőt a városi rivális, Slavia ellen - ugyanakkor a kapus a cseh futballban azóta is élő rekordot állított fel: 928 percen keresztül nem kapott gólt.

A Bajnokok Ligájában is remekelt: csak az ötödik csoportmeccsen kapott először gólt, ezzel pedig nagy szerepet vállalt abban, hogy a Sparta egészen a második csoportkörig jutott. A BL-találkozókkal, valamint az utánpótlás-válogatott összecsapásokkal a kapott gól nélküli sorozat 1120 percet számlál.

Külföldön

2002 júliusában, 5 millió euróért, négy esztendőre leszerződtette a francia élvonalban szereplő Stade Rennais. Előtte a Beránek vezette cseh 21 éven aluli válogatott tagjaként, többek között Milan Baros, David Rozenhal és Zdenek Grygera társaságában megnyerte az Európa-bajnokságot - a döntőben a franciák két büntetőjét is hárítva.

Első franciaországi idényében sikerült benntartani a gárdát az élvonalban, valamint a bretonokkal eljutott a Francia Kupa elődöntőjébe. Egy évvel később, immár Bölöni László edző irányítása alatt, a gárda masszív középcsapattá formálódott.

2004 február 9-én ügynöke megállapodott a Chelsea-vel a nyári klubcseréről. A portugáliai Európa-bajnokság után 10,3 millió euróért a Stamford Bridge-re igazolt. Az első két idényében két bajnoki címet nyert a Chelsea-vel. 2004-2005-ben 24 találkozón maradt érintetlen a hálója; az ellenfelek mindösszesen 13-szor mattolták a kapust - mindkét adat rekordnak számít a Premiershipben. Az idény végén ő lett az angol élvonal és a BL-sorozat legjobb kapusa is. 2005 végén az IFFHS a világ legjobb kapusának választotta.

2006-os őszi sérülése után visszatérve megkapta a Hónap játékosa címet a Premier League-ben, közel 810 percen keresztül nem kapott gólt. Természetesen azóta is ő a Chelsea első számú kapusa, a világ legjobbjai közé sorolják - noha a sérülése óta nem véd olyan szenzációs formában, mint 2004 és 2007 nyara között.

Számokban

SIKEREK: Cseh bajnoki második (2002), kupadöntős (2002), angol bajnok (2005, 2006), bajnoki második (2007), FA-kupa-győztes (2007), angol Ligakupa-győztes (2005, 2007). Egyéni sikerek: a BL-sorozat legjobb kapusa (2005, 2007), a világ legjobb kapusa (2005, IFFHS), az Év játékosa Csehországban (2005, 2006, 2007)

VÁLOGATOTTSÁG: 57 mérkőzés, 0 gól. Mérkőzései/góljai az Eb-selejtező sorozatban: 10/0. Első válogatottsága: 2002. február 12., Magyarország ellen. Nagy tornán: Eb: 4. (2004), vb: 20. (2006), U21-Eb: 1. (2002), U20-vb: 5-8. (2001).

ÉRDEKESSÉGEK: 2006. október 14-én, a Reading elleni idegenbeli bajnoki mérkőzés első percében súlyos fejsérülést szenvedett az ellenfél csatárával, Stephen Hunttal ütközve. Másnap megműtötték, az operáció szerencsére jól sikerült. Az orvosok ettől függetlenül - érthető és természetes elővigyázatossággal - óvatosan nyilatkoztak, még az életét is veszélyben vélték. Hihetetlen gyorsasággal épült fel, 2007. január 20-án ismét ő őrizte a Chelsea hálóját. A rögbisekére emlékeztető fejvédőben, ami azóta szerelésének nélkülözhetetlen része. Feleségét Martinának hívják, kislányuk, Adela 2008. január 23-án született.

EDDIGI KLUBPÁLYAFUTÁSA:

1999-2001 Chmel Blsany 27 -
2001-2002 Sparta Praha 26 -
2002-2004 Stade Rennais 70 -
2004- Chelsea FC 104

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×