eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Így jön ki, hogy mennyi a nyugdíjemelés - a nap hírei

Feltételeket szabott a 2050-re karbonsemlegességet célzó megállapodás aláírásához Brüsszelben a magyar kormányfő; januárban 2,8 százalékos lesz a nyugdíjemelés, megjelent az erről szóló kormányrendelet; a kormány még idén rendeletbe foglalja a főváros atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos feltételeit - az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Világos pénzügyi garanciákat vár az Európai Uniótól a klímaváltozás elleni küzdelemben a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor feltételeket szabott ahhoz, hogy aláírja a 2050-re karbonsemlegességet előirányzó uniós nyilatkozatot. Orbán Viktor a brüsszeli klímacsúcs előtt arról beszélt, hogy Magyarország is azt szeretné, hogy 2050-re klímasemleges legyen az európai gazdaság, ezért kész egy erről szóló megállapodást aláírására, ugyanakkor úgy vélte: fontos, hogy ne a szegény emberekkel és a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit. Az unió kétnapos évzáró csúcstalálkozóján a többi között a 2050-re kitűzött klímasemlegességi cél elérésének módjáról tárgyalnak.

Januárban 2,8 százalékos lesz a nyugdíjemelés, megjelent az erről szóló kormányrendelet. Az emelés mértékét az határozza meg, hogy a jövő évi költségvetés 2,8 százalékos inflációval számol. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint egy átlagos nyugdíjnál havi 4360 forint lesz a növekedés. A nyugdíjemelés több mint 2,5 millió nyugdíjast, illetve nyugdíjszerű ellátásra jogosultat érint. Emellett a kormány 2020-ban is számol nyugdíjprémium kifizetésével.

A kormány az még idén rendeletbe foglalja a főváros atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos feltételeit - jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülése után. A Városliget ügyében nem közeledtek az álláspontok. Gulyás Gergely azt mondta: a kormány szeretné az eredeti helyszínen felépíteni az új dél-budai centrumkórházat, ebben azonban nem tudtak egyetértésre jutni, mivel a főváros alternatív helyszíneket ajánlott. Karácsony Gergely főpolgármester a budapestiek szempontjából komoly győzelemként értékelte, hogy a 2023-as atlétikai világbajnokságra egy olyan beruházás valósul meg, amelyet a többség támogat és a rendezvény után valamennyi sportot szerető ember használhat.

Csaknem 3 és fél milliárd forintból 53 egészségügyi intézmény szülészetét fejleszti az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A mostani pályázati körben 10 fővárosi és 43 vidéki kórház infrastrukturális fejlesztéseit, illetve eszközbeszerzéseit finanszírozza az állam. Ezzel együtt továbbképzésekre 100 millió forintot különített el a szaktárca.

A kormány felülvizsgálja az iskolarendőrség működését a győri iskolai késelés után, és ha kell, szigorít a rendszeren - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón arról is beszélt, hogy a kormány bővítette a létszámot az Oktatási Hivatalban, hogy legyen elég szakember a hatéves gyerekek iskolaérettségének megállapításához. Elhangzott az is, hogy még az idén tárgyal a kórházak adósságáról a kormány. Gulyás Gergely lehetségesnek mondta ugyanakkor, hogy az adósságrendezés a jövő évre csúszik.

A jövő év első felében kerül piacra az új állami nyugdíjkötvény - jelentette be a pénzügyminiszter. Varga Mihály beszélt arról is, hogy az államadósságon belül a kormány tovább kívánja növelni a lakosság kezében lévő állampapírok arányát, a mostani mintegy 7500 milliárd forintról 11 ezer milliárd forintra emelnék a háztartásoknál lévő állampapírok mennyiségét. Ugyancsak a jövő évre tervezik zöld kötvények kibocsátását jenben és jüanban is, ezek lényege, hogy környezetvédelmi célokra kell fordítani a befolyó pénzt.

Négy dél-koreai vállalat összesen 70 milliárd forintot ruház be Magyarországon, és ezzel 300 új munkahelyet teremt - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Szöulban. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a legmodernebb technológiákat felvonultató elektromos autóipari és egészségipari beruházásokkal idén 900 milliárd forintra nő Magyarországon a dél-koreai beruházások értéke, amire a magyar gazdaságtörténetben még nem volt példa. Ezzel Dél-Koreából érkezik a legtöbb külföldi beruházás.

A piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott az irányadó kamatok szintjén az Európai Központi Bank kormányzótanácsa. A testület arra számít, hogy a kamatok a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, amíg az előrejelzési időszakban az inflációs kilátások megközelítik a 2 alatti szintet. Az EKB megerősítette 1,2 százalékos idei inflációs várakozását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×