eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Tokió, 2013. szeptember 6.Mijazaki Hajao Oscar-díjas japán rajzfilmkészítő, forgatókönyvíró-rendező egy tokiói sajtótájékoztatón, ahol bejelenti visszavonulását 2013. szeptember 6-án. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Érkezik a legenda utolsó egész estés mozija

Péntektől játsszák a japán mozikban Mijazaki Hajao nagy várakozás övezte Kimitacsi vado ikiru ka? (Hogy éltek?) című animációs filmjét, ami a Ghibli stúdió 82 éves alapító mesterének közlése szerint az utolsó egészestés produkciója – írta meg a The Hollywood Reporter.

Az Oscar-díjas japán animációs rendezőnek utoljára egy évtizede mutatták be új filmjét. A Szél támad című, 2. világháborút idéző alkotásról akkor azt nyilatkozta, hogy valószínűleg az már az utolsó filmje.

A Kimitacsi vado ikiru ka? (Hogy éltek?) című rajzanimációról nagyon kevés információt adott ki a Ghibli stúdió. A produkció írója és rendezője Mijazaki Hajao. A film címe egy 1937-ben kiadott japán regényre, Josino Genzaburo azonos című könyvére utal, de a történet Mijazaki eredeti alkotása.

A Ghibli stúdió vezető producere, Szuzuki Tosio, akit Mijazaki jobbkezének tartanak, július elején már bejelentette, hogy nem készítenek beharangozó reklámfilmet a mozihoz, mert azt szeretnék, ha a mozinézők minden prekoncepció nélkül néznék végig az alkotást.

A kétórás film egy édesapját elvesztő kamasz fiú érzelmi és pszichológiai fejlődését rajzolja meg a barátaihoz és a nagybátyjához fűződő kapcsolatán keresztül.

Az animációs filmet Japánban egyszerre kezdik forgalmazni a hagyományos és az IMAX-mozikban. A film nemzetközi forgalmazásáról egyelőre nincs hír.

Mijazaki Hajao a Chihiro szellemországban című filmjéért nyerte el 2003-ban az Oscar-díjat, 2006-ban A vándorló palota, 2014-ben a Szél támad című animációs filmjét jelölték Oscarra, 2015-ben pedig életműdíjjal tüntette ki az amerikai filmakadémia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×