eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Zöldellő szántóföld Simontornya határában 2019. december 17-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

"Sándor napján..." - de mi köze a valóságnak a néphagyományhoz?

Idén konkrétan "szóról szóra felmondja" Weöres Sándor Tavaszköszöntőjét az időjárás. De mi is pontosan a nép megfigyelés?

"Sándor napján megszakad a tél,
József napján eltűnik a szél,
Zsákban Benedek hoz majd meleget,
Nincs több fázás, boldog, aki él"

- így szól Weöres Sándor Tavaszköszöntő című verse, amelyet 2023-ra gyakorlatilag megtanult és fel is mond az időjárás, hisz szinte minden pontosan úgy történik, ahogy a sorok írják.

Mint a 24.hu kapcsolódó összeállításából kiderül, számos népi megfigyelés kapcsolódik időjárásunkhoz:

  • Orsolya megmutatja, milyen lesz a tél
  • Zsuzsanna hozhatja a tavaszt
  • Medárdhoz 40 napnyi eső kötődhet...

Március derekát követően jön sorban egymás után Sándor, József és Benedek napja, amelyek a népi megfigyelés alapján ha napsütést hoznak és egyre melegebb időt, hosszú, meleg nyár lesz. Márpedig idén ez a helyzet. No de miért pont róluk van szó?

Március 18-án ünnepeljük a Sándorokat, akik "előképe" egy III. században élt püspök volt; hite miatt került börtönbe, majd kiszabadulva Jeruzsálem püspöke lett 40 évre, majd ismét jött a börtön és a halál (251-ben).

Sándorhoz a jó termés ígérete köthető, ekkor kezdték vetni régen a zabot és az árpát, illetve a fehér babot.

Március 19-én Jézus nevelőapjára, Józsefre emlékezik a néphagyomány, ez a természeti tavasz "nyitónapja". E nap ha derült égboltot hoz, a meleg megmarad őszig, ha nem, "sok halott lesz az évben". További hagyomány, hogy ha szivárvány van az égen ezen a napon, a széles sárga sáv jó búza- és kukoricatermést ígér, ha a piros élénkebb, a bor lesz jó, ha a zöld, gomba lesz elegendő. A méheket is ekkor engedték ki először, reptükből is levontak következtetéseket. Ekkor érkeztek meg a megfigyelés szerint e fecskék és a gólyák is.

Március 21-én, Benedek - a nyugati szerzetesség alapítója, Európa védőszentje - napján van a tavaszi napéjegyenlőség ideje. "Ha dörög az ég, száraz nyár lesz" - szólt a hiedelem. Ekkor szentelték a zsírt és a fokhagymát mint gyógyító élelmiszereket.

Címlapról ajánljuk
Főbb ingatlanpiaci tendenciák 2023-ban – nézzen rá az értéktérképre

Főbb ingatlanpiaci tendenciák 2023-ban – nézzen rá az értéktérképre

2023-ban országosan közel 30 százalékos forgalomcsökkenés és 8 százalék körüli nominális drágulás volt itthon az ingatlanpiacon. A drágulás azonban a magas infláció miatt közel kétszámjegyű reálár-csökkenést hozott - derült ki az OTP Lakóingatlan Értéktérkép összesítéséből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Zöld iránytű az ingatlanbefektetőknek - Tudd meg, hogy mikor érdemes felújítani az ingatlanod

Zöld iránytű az ingatlanbefektetőknek - Tudd meg, hogy mikor érdemes felújítani az ingatlanod

Komoly veszélyeket tartogat egy ingatlanbefektető vagy pénzügyi intézmény számára, ha nem méri fel kellőképpen, hogy egy jelenleg még zöldnek látszó ingatlan pár év múlva milyen potenciális, nagy költségű beruházásokat igényelhet. Érdemes egy energetikai tanúsítványnál messzebbre menni, és mélyebben is megvizsgálni az ingatlan teljesítményét, jövőállóságát. Egyfajta zöld iránytűként szolgál a befektetőknek a CRREM modell, ami segíti az ingatlanok értékelését a kibocsátás-csökkentési célok tükrében. Az MN6 Energiaügynökség elemzésében egy fiktív példán keresztül mutatják be, hogy mit is tud a modell, ami a befektetők, pénzintézetek számára is hasznos lehet, sőt talán valamikor a jövőben kötelezően elvárt információt hordozhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 23. 11:57
×
×
×
×