eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tősér Ádám rendező (j), valamint Seress Zoltán és Tóth Ildikó színművészek a Blokád című film díszbemutatóján a Toldy Ferenc Gimnázium előtt Budapesten 2022. október 18-án. A film az 1990-es taxisblokád idején játszódik, központi alakja Antall József, a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök.
Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

Tősér Ádám: a Blokáddal lerántjuk a leplet, ami sokaknak nem tetszik

Csütörtöktől játsszák a mozik a Tősér Ádám rendezésében készült Blokád című filmet, amely az 1990-es taxisblokád idején játszódik, központi alakja pedig Antall József, a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök. Ezt a filmet nevezte Magyarország a 95. Oscar-versenyben a nemzetközi film kategóriában. A főbb szerepekben Seress Zoltánt, Ifj. Vidnyánszky Attilát, Gáspár Tibort, Végh Zsoltot és Tóth Ildikót láthatják a nézők. Tősér Ádám filmrendezővel beszélgettünk az alkotásról.

A fővárosi Toldy Ferenc Gimnáziumban, Antall József volt miniszterelnök egykori munkahelyén tartották az 1990-es taxisblokád idején játszódó Blokád című film díszbemutatóját. A film főszerepeit Seress Zoltán és ifj. Vidnyánszky Attila mellett Gáspár Tibor, Végh Zsolt és Tóth Ildikó alakítja.

„Nagy pillanat ez a mai, mert több mint 30 évvel a sorsfordító eseményeket követően elkészült az első mozifilm, a Blokád, Magyarország első szabadon választott miniszterelnökéről, Antall Józsefről” – mondta akkor Káel Csaba, mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Hangsúlyozta: a jövő szempontjából is nagy jelentősége van annak, hogy megismertessék a rendszerváltást és Antall József kiemelkedő személyiségét a következő generációkkal. „A fiataloknak is ismerniük kell a magyar demokrácia eredetét, első nagy válságát és annak megoldását, a hozzá kapcsolódó történésekkel, tényekkel együtt.”

Antall József egész életét meghatározta az emberi tartás

- emelte ki, hozzátéve: nem volt könnyű helyzetben, 1956-ban és 1990-ben is óriási kihívásokkal tette próbára a sors. „Arról, hogy ezeket a próbákat hogyan állta ki, meséljen a mozgókép nyelvén a Blokád című film.”

Mint mondta, megható pillanatnak tartja, hogy azon a helyen és abban a közegben mutatják be a filmet, ahol Antall József több évtizeddel ezelőtt lelkes ifjú tanárként tanított és hozzásegítette a gimnazistákat, hogy felfedezzék az együttgondolkodás, a közösség összetartó és felemelő mivoltát.

Porogi András, a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója a díszbemutatón elmondta: Antall József 1957-től 1959-ig, két és fél évig tanított a gimnáziumban magyar irodalmat, történelmet és osztályfőnök is volt. Mint kiemelte, egykori osztályának több tagja is elment a díszbemutatóra, amelyen Antall József kormányának tagjai és az iskola volt és jelenlegi diákjai is megjelentek. Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

Az igazgató hangsúlyozta: Antall József kiváló tanár is volt. Mint idézte, egy diákja így emlékezett rá:

„a fiúk közül legtöbben pont ilyen, kissé fölényes, néha enyhén gunyoros, merész, sokat tudó gentlemanek szerettek volna lenni, akiknek láttán egy párttitkár azonnal rájön, hogy az osztályharcot végképp elvesztette”.

A gimnáziumban őrzik Antall József emlékét. Első emléktáblája a gimnázium falán van a Toldy Ferenc utcában és állandó kiállítást is készítettek emlékére. Antall József emléke a toldys identitás része lett – mondta, köszönetet mondva Lajos Tamás producernek, hogy a díszbemutatót elvitte a gimnáziumba, ezzel is erősítve az iskola Antall-kultuszát.

  • A Blokád című film producere Lajos Tamás, forgatókönyvét Köbli Norbert írta, rendezője Tősér Ádám. A film operatőre Nagy András, a díszlettervező Pataki Tamás, a jelmeztervező Kemenesi Tünde.
  • A magyarországi közönség az InterCom forgalmazásában országszerte október 20-tól láthatja az alkotást.
  • A Blokád című filmet nevezte Magyarország a 95. Oscar-versenyben a nemzetközi film kategóriában.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×