INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

katona józsef színház

máté gábor

kinevezés

Máté Gábor az utolsó ciklusát kezdi a Katona élén

Máté Gábor az utolsó ciklusát kezdi a Katona élén

2026 januárjáig vezetheti a fővárosi színházat Máté Gábor. Az InfoRádiónak a Katona aktuális ügyei mellett arról is beszélt, hogyan adná majd át utódjának a vezetést, illetve hogy milyen darabokkal indítaná újra a pandémia után színházát.

Múlt hét végéig próbálta a Katona társulata a Lear királyt a színház nagyszínpadán Zsámbéki Gábor rendezésében, ekkor döntöttek a próbafolyamat felfüggesztésről – mondta el az InfoRádiónak Máté Gábor, de reméli, hogy amint a vírushelyzet engedi, folytathatják a folyamatot. Az Isten, haza, család című, kevesebb szereplős darabjukat Tarnóczi Jakab rendezésében egyelőre tovább próbálják kamaratermükben, de az is hamarosan leáll majd.

"Három-négyhetes próbafolyamat vár majd arra az előadásra is, amikor egyrészt engedélyt kapnak a színházak, hogy kinyithassanak, másrészt amikor nyilvánvalóvá válik, hogy lehet bemutatót is tartani, a közönség is megjelenhet a színházban" – foglalta össze a folytatást a teátrum igazgatója, aki a közelmúltban nyerte el további hat évre az igazgatói posztot.

Máté Gábor színházigazgatói pályázatában következő ciklusára azt vállalta, hogy létrehoz a színházban egy tanácsadói testületet, amely megismerkedik azzal a munkával, melyet egy színházigazgatónak végeznie kell.

"Nem titkolt szándékom, hogy a következő ciklusom végeztével más kezébe kerüljön a Katona József Színház. Valamelyest

jó lenne biztosnak tudni a színház jövőjét,

ezért megpróbálok olyan emberekkel szövetséget kötni, akikben lehetőséget látok arra, hogy tovább vezessék. Tulajdonképpen megismerkedhetnek a vezetési lehetőségekkel, azzal, hogy mi egy igazgató dolga, milyen döntéseket kell hoznia."

Máté Gábor szerint a járvány után fontos lesz újra elnyerni a közönség bizalmát, valamint visszanyerni saját munkájukba vetett hitüket is. Ezen túl meg kell találniuk azokat a műveket, színdarabokat, szövegeket, amelyekből az emberek élethez való viszonyulását rózsaszínebbé tevő előadások születhetnek, s ezek következtében is a mindennapokat újra boldogabban és felelőtlenebbül élhetik majd nézőik. Az ebben való kutakodást tartja a legfontosabb feladatnak.

A streamelt előadások jövőjéről elmondta: csatlakozik azokhoz az igazgatókhoz, akik szerint a színházak vidéki szerelmesei, a határon túli és a külföldön élő magyarok számára a hazai kultúrához való kapcsolódási lehetőséget jelent a forma megtartása. El tudja képzelni, hogy megmaradjon a streamelés műfaja, azzal együtt, hogy nem hiszi, hogy ez kiváltaná a színházlátogatást.

Nyitókép: Süveg Áron/Katona József Színház

Kapcsolódó hang

Máté Gábor az utolsó ciklusát kezdi a Katona élén
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018