eur:
393.14
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Zenészek a Karinthy Frigyes út 24. számú házban a 100 éves budapesti házak ünnepén 2014. április 26-án. A hétvégén 45, építésének centenáriumát ünneplő lakóház és 14 intézmény nyitotta meg kapuit az érdeklődőknek a Budapest100 elnevezésű civil kezdeményezés idei programja keretében.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Szokatlan a jubileumi Budapest100

A hétvégén rendezik meg tizedik alkalommal a Budapest 100 programsorozatot. Ezúttal nem csak Budapest százéves házai nyitják meg kapuikat: bármelyik lakóközösség dönthetett úgy, hogy csatlakozik az eseményhez.

A közösségek ünnepe lett a tizedik Budapest100 Szőke Tímea, az eseményt szervező Kortárs Építészeti Központ (KÉK) munkatársa szerint.

"Kortól, építészeti stílustól vagy elhelyezkedéstől függetlenül most bármilyen épület csatlakozhatott a programhoz, ha a lakók úgy érezték, ők olyan közösség, amit érdemes megmutatni" – fogalmazott Szőke Tímea.

A lakóközösségek témája minden eddiginél színesebb programfelhozatalt eredményezett elmondása szerint, erről árulkodik az a tény is, hogy a bemutatkozó legfiatalabb – az idén átadott Metrodom Panoráma Lakópark – és legidősebb – a Király utca 9. – épület elkészülte közt kétszáztíz év telt el. Növény csere-bere, építészeti kiállítás, koncert és kórusfellépés is van az idén kínált több mint kétszáz programlehetőség közt, szokás szerint ingyenesen. Mindössze a vezetett sétákra szükséges regisztrálni, az ehhez kapcsolódó információk az esemény honlapján vagy androidos applikációjában elérhetők.

Az eseményen túl a szervező KÉK is ünnepel, programjai a központ fennállásának tizenötödik évfordulójához kapcsolódnak.

"Egy egész évadon keresztül szeretnénk ünnepelni azt, hogy tizenöt éves a KÉK, ennek a megnyitóját tartjuk a Budapest100 keretein belül. Az elmúlt tizenöt év legjobb plakátjait bemutató kiállítással készültünk, de lesz Kérdezd az építészt! címmel is programunk, a házban pedig, ahol az irodánk található, koncerteket tartunk a lakók jóvoltából" – mondta el Szőke Tímea.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×