INFORÁDIÓ 
2020. április 8. szerda
Dénes

zene

kultúra

elhunyt

Meghalt a világhírű dobos

Meghalt a világhírű dobos

Infostart

Minden idők egyik legjobb dobosa 90 éves volt.

Hal Blaine a rocktörténet számos legendás stúdiófelvételén játszott, így a Beach Boys Pet Sounds című albumán, illetve a Ronettes Be My Baby című klasszikusán, melynek dobintrója a popzene egyik legtöbbször lenyúlt számkezdése lett.

A dobos 90 éves korában, otthonában hunyt el. Halálhírét veje, Andy Johnson közölte - számolt be róla a 24.hu.

A Twitteren a Beach Boys egyik alapító tagja, Brian Wilson is megemlékezett az elhunyt dobosról. "Annyira szomorú vagyok, nem is tudom, mit mondjak. Hal Blaine olyan nagyszerű zenész és barát volt, hogy azt nem lehet szavakba önteni. Sok mindenre megtanított, és nagyon sok köze volt a sikerünkhöz – ő volt a legnagyobb dobos. Rengeteget nevettünk együtt” - írta.

Blaine pályafutása alatt több mint hatezer szám felvételén dobolt. Híres volt arról, hogy mindig magánál hordott egy gumibélyegzőt a következő felirattal: "Hal Blaine újra lecsap", s ennek lenyomata összes felvételére rákerült és minden stúdióban is ott volt, ahol dolgozott.

A Rock and Roll Hírességeinek Csarnoka szerint, amelybe 2000-ben iktatták be, Blaine bárki másnál több sikerszámban dobolt a rockkorszakban, 40 olyan dalban, amelyek a toplistát vezették és 150 olyan számban, amelyek bekerültek a top 10 közé.

Ő dobolt Elvis Presley Return to Sender, a The Byrds együttes Mr. Tambourine Man, a Beach Boys zenekar Good Vibrations, a Simon & Garfunkel duó Mrs. Robinson és a The Mamas and The Papas együttes California Dreamin felvételén is, valamint ő játszott a Batman főcímzenéjében.

Nyolc olyan számban dobolt, amelyek elnyerték az év felvétele díját a Grammy-gálán. Köztük volt a Simon & Garfunkel száma, a Bridge Over Troubled Water és Frank Sinatra dala, a Strangers In the Night is.

A dobostól Sinatra lánya, Nancy is a közösségi médián búcsúzott: "Isten áldjon, öreg barátom"

- írta az Instagramon egy képet is mellékelve, amelyen együtt látható vele.

Blaine, eredeti nevén Harold Simon Belsky a massachusettsi Holyokeben született 1929 februárjában. Nyolcévesen kezdett dobolni, később Roy Knapp és Gene Krupa tanítványa lett. Az 1950-es évektől dolgozott stúdiózenészként. Tíz év alatt nélkülözhetetlen tagja lett a Los Angeles-i elit stúdiózenészek Wrecking Crew elnevezésű zenekarának. Az együttes olyan tekintélyt vívott ki magának, hogy 2007-ben beiktatták őket a Zenész Hírességek Csarnokába.

Pályafutása késői éveiben megírta memoárját, szimpóziumokon lépett fel és fiatal dobosokat is tanított.

Nyitókép: Facebook/Hal Blaine/Alex Solca
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018