INFORÁDIÓ 

2018. június 19. kedd
Gyárfás

Egy különleges kincs került vissza Magyarországra

Infostart / InfoRádió
Mikes Kelemen Törökországi levelek című művének 1905-ös díszkiadása került az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményébe. A kötet egy `56-os forradalmár hagyatékából jutott vissza ismét Magyarországra.

A Mikes-levelek unikális, bőrkötetes díszkiadása az Egyesült Államokban élő Simon Kázmér felajánlásának köszönhetően érkezhetett vissza Magyarországra - mondta Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) főigazgatója a kötet hivatalos átadóján hétfőn, Budapesten.

Az eseményen hivatalosan visszaadtak a magyarországi ferences rendnek egy 15. századi ősnyomtatványt, amely 1950-ig a budai ferencesek birtokában volt, majd az államosítások után az OSZK gyűjteményébe került. Az OSZK által restaurált kötetben Tertullianus keresztényekről szóló védőbeszéde és Euszébiosz zsidó bölcseletet támogató írása olvasható.

Két emigráns sorsa

Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy a Mikes-levelek két emigráns sorsát idézik fel.

Az egyik Mikes Kelemen saját története, a másik pedig Simon Kázmér forradalmár története, aki magával vitte Amerikába a könyvet,

ami most szerencsés módon visszakerült Magyarországra a Lions Club Magyarországi Szövetsége segítségével. "Az örökösöknek meghagyta, hogy amint Magyarországon változik a helyzet, jusson vissza, hisz ennek a könyvnek Magyarországon van a helye" - mesélte Tüske László.

Hozzátette azt is, hogy a könyv érdekessége abban áll, hogy beleilleszkedett a Rákóczi újratemetése körüli Magyarországi hangulatba, és az erre való előkészületekbe. "A közönségnek lesz alkalma megtekinteni a munkát, most is van egy rövid tárlat.

Lehet, hogy alapításunk évfordulóján éppen ezzel fogunk bemutatkozni a nagyközönségnek"

- mondta.

Eger, 2018. május 29.
Mikes Kelemen Törökországi levelek címen ismert leveleskönyvének részlete az egri Főegyházmegyei Könyvtárban 2018. május 29-én. Az egyetlen példányban létező, 207 levelet tartalmazó mű Bartakovics Béla érsek hagyatékából került a gyűjteménybe.
MTI Fotó: Komka Péter
Mikes Kelemen Törökországi levelek címen ismert leveleskönyvének részlete
MTI Fotó: Komka Péter

A 15. századi ősnyomtatvány kapcsán kiemelte, hogy az 50-es években nagyon sok egyházi intézményt számoltak fel, azoknak a könyvei bekerültek a magyar működő könyvtári rendszer egészébe, ennek keretében kerülhetett hozzájuk a dokumentum.

Kapcsolódó hang

Mikes-irat került vissza Magyarországra
 


A címlapról ajánljuk