eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hamarosan látogatható a Szépművészeti Múzeum különös terme

Hamarosan látogatható a Szépművészeti Múzeum különös terme

Több mint 70 év után adják vissza a nagyközönségnek a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokát, amelyet március 15-től húsvétig ingyen meg lehet nézni - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. A rendkívül rossz állapotban lévő termet korábban raktárként használták. Az összesen 15 milliárd forintból megújuló múzeum október végén nyitja meg a kapuit.

Befejeződött a Román csarnok felújítása. Az impozáns múzeumi teret még a Szépművészeti Múzeum újranyitása előtt, március 15-e és húsvét között ingyenesen megnézheti a nagyközönség – mondta a sajtóvezetésen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Olyan látványossággal gazdagodik a közönség, hogy ezt érdemes megmutatni az állandó kiállítás kezdete előtt – hangsúlyozta a tárcavezető.

A II. világháborúban megsérült középkori bazilika belső terét idéző terem egyedülálló falfestményeinek megújításán mintegy 70 restaurátor dolgozott, akik csaknem 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá. A Román csarnok rekonstrukciója és korszerűsítése csaknem 9 milliárd forintba került – tette hozzá a tárcavezető.

A II. világháborúban megsérült terem a jövőben rendezvénytérként működik majd, a díszítettsége okán kiállítótérként kevésbé hasznosítható – mondta Baán László, a múzeum főigazgatója. „Számos olyan társművészeti rendezvénynek, eseménynek adnak majd helyet, ami egyébként ma már a 20-21. századi múzeumban szokásos” – fogalmazott.

Nagyon rossz állapotban volt a terem, a második világháborúban is megsérült

– árulta el az InfoRádiónak Seres András, a Szépművészeti Múzeum megújításának vezető restaurátora. Hosszú éveken keresztül behullott a csapadék, ennek következtében a román stílusú falfestmények súlyosan megrongálódtak. Majd a termet raktárként használták, így konzerválódott az állapota. Az erózió következtében nagyon gyorsan öregedtek a falon található művek, az állapotuk olyanná vált, mintha több száz évig lettek volna kitéve mostoha körülményeknek.

A restaurálást úgy kellett elvégezniük, mintha valóban román korú festményekkel dolgoznának – hangsúlyozta a restaurátor. A szerencse az volt, hogy nem nyúltak a falhoz, így a szakemberek láthatták az eredeti festményeket, és könnyebben tudták azok eredeti állapotát helyreállítani. „A restaurálás célja az volt, hogy úgy állítsuk helyre ezt a festést, hogy nem akartuk teljesen eltűntetni annak a nyomát, amin keresztül ment” – tette hozzá Seres András.

A múzeum átfogó felújítása 14 ezer négyzetmétert érint, ami a múzeum alapterületének mintegy 40 százaléka. Megújult a reneszánsz stílusú Michelangelo terem; az évtizedekig irodaként működő helységet most visszaadják a látogatóknak. Az átalakítás során teljesen akadálymentessé vált múzeumban számos újabb raktárhelyiséget alakítottak ki, valamint épül egy térszint alatti korszerű étterem és kávézó is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×