Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Radnóti Zsuzsa a Kossuth-díjról: "Nagyon szerencsés vagyok"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelen volt a modern európai drámairodalom - és ezzel párhuzamosan a magyar színházi élet - felfutásában a Kossuth-díjjal kitüntetett dramaturg, Radnóti Zsuzsa, aki az elismerés után arra kíván ügyelni, hogy az életét úgy élje, mint eddig.

Radnóti Zsuzsa dramaturg, szakíró részére a kortárs magyar irodalom legjelentősebb alkotásainak hiteles, a szerzői koncepciót híven tükröző színpadra állítása mellett a hazai drámairodalom történetének kutatása és publikálása terén is rendkívüli munkája elismeréseként adtak Kossuth-díjat március 15-én.

„Nagyon szerencsés vagyok.”

Radnóti Zsuzsa

Radnóti Zsuzsa kiemelte, nem csak azért érzi így, mert „háttérmunkásként” most Kossuth-díjat kapott, miközben körülötte, az irodalomban és a színházi életben milyen nagy alkotók nem kapnak. A kitüntetett dramaturg jelezte, azért is szerencsésnek érzi magát, mert akkor kezdte a pályáját, amikor a kortárs, modern, európai drámairodalom felfutott.

„Komoly felfutási periódusban volt, akkor indultak az abszurdok, Friedrich Dürrenmatt, Harold Pinter, Arthur Miller. A 60-as évek vége, 70-es évek és eltartott a 80-as évek közepéig tartott ez a hatalmas felfutás. A színházban is, Peter Brook is ezekben az években kezdett.

Egészen különleges felfutása volt a színház- és drámairodalomnak.”

Szerencse az is, hogy ekkor a magyar drámairodalom is elkezdett fejlődni – tette hozzá Radnóti Zsuzsa. Mészöly Miklós, Sarkadi Imre, Eörsi István, Csurka István, Weöres Sándor, Örkény István, Szakonyi Károly, Gyurkovics Tibor – ők mind a saját korukról egész különös látképeket, térképeket tudtak mutatni – mondta a Kossuth-díjas dramaturg. Felidézte, Kornis Mihály fogalmazott úgy, hogy egy jó dráma rögzíti egy korszak állapotát. Ők ezt tudták csinálni – tette hozzá.

„Azért is szerencsém volt, mert Örkény István felesége lehettem.

Jöttek hozzá ezek a fiatal írók megmutatni a prózájukat. Én, aki bölcsészkar után gyakornok voltam a színházban, mindegyiket úgy olvastam, nem lehet-e belőle drámát csinálni. Ha egy kis érzéke van az embernek, megérzi a szövegen, hogy lehet-e belőle színdarab.”

Radnóti Zsuzsa felidézte, sorra kérte fel Nádas Pétert, Kornis Mihályt, Esterházy Pétert, hogy írjanak darabot. A Vígszínház nagy korszaka indult el ekkor, hiszen az európai drámahullám is megérkezett, amivel párhuzamosan föllendült a magyar is, amit, főleg Várkonyi Zoltán igazgatása alatt tudomásul vett a Vígszínház – fogalmazott a Kossuth-díjas dramaturg.

„Egyik drámát mutattuk be a másik után. Különleges sikerrel és erővel.”

Arra a kérdésre, milyen dramaturgiai fordulatnak érzékeli azt, hogy Kossuth-díjat kapott, Radnóti Zsuzsa úgy fogalmazott, még nem tudott hozzászokni.

Radnóti Zsuzsa kitüntetés 2 1

„Arra kell vigyázni, hogy az ember folytassa tovább az életét, ahogy eddig, és legyen lehetősége tehetséges fiatal írókat segíteni, és örömmel lássa, hogy annak sikere van, mint például most A Pál utca fiúknak.”

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!