Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Önironikus, személyes mozi Kern András új filmje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma került a mozikba Kern András "Gondolj rám" című filmje. A Vámos Miklós "Halhatatlan" című novellájából készült filmes átirat egy halálos beteg sebész főorvos különös elhatározását, fekete humorú történetben meséli el. Az LGT dalokat sem nélkülöző moziról Kern András színész-rendező beszélt az InfoRádiónak.

"Jó filmhelyzet, bizarr novella ez, 4-5 oldalas összesen, de érezni rajta, hogy alkalmas arra, hogy egy másfél órás filmnek a kiindulópontja legyen" - mondta Kern András színész-rendező az InfoRádiónak.

A történet egy ember bukását mutatja meg: Borlai doktor, aki neves sebész, halálos diagnózist kap kollégájától. Nem sok ideje van hátra és úgy határoz, elmarja maga mellől a családját, hogy kevésbé legyen nekik fájdalmas az elválás. Ezt az embert a szeretet vezérli, mégis bukásra van ítélve.

"Ez a film tragikomédia, tele humorral, iróniával és öniróniával. A főhősnek olyan tulajdonságai vannak, mint nekem. Magamra lett húzva a szerep, mivel tudtam, hogy én játszom, hiszen magamra írtam. A főszereplő néha cinikus megjegyzéseket tesz saját magával kapcsolatban, és a legnehezebb perceiben is önironikus. A meghatódások is olyanok, mint bennem. Személyes film ez." - fogalmazott Kern András.

A filmben közreműködő alkotók is közel állnak a rendezőhöz.

"De azért azt sosem felejtem el, amit Bereményi Géza tanácsolt nekem 30 évvel ezelőtt, hogy vigyázzak arra, nehogy a barátaimra osszam ki a szerepeket, hanem arra, akire való. Ragályi Elemért régóta ismerem, a Sztracsatellában és A miniszter félrelépben is ő volt az operatőr, nagyon szeretem, ahogy ő lát, progresszív alkotó."

Mint mondta, a film zeneszerzőjét, Presser Gábort is régóta ismeri, a film címe pedig egy régi LGT-sláger, amit személyesen ő maga vágyott elénekelni.

"Ilyen vágyat csináltunk a hősnek, Borlai főorvosnak is, aki egy amatőr orvoszenekarral próbálgat és azt mondják neki, hogy nem is tud énekelni. De végül, amikor egyedül marad, elénekli ezt a dalt." - mesélt a filmről Kern András.