eur:
392.51
usd:
366.12
bux:
66839.2
2024. április 26. péntek Ervin

Fekete: nem dughatjuk el a cirkuszt egy mellékutcába

A Fővárosi Nagycirkusz kinőtte mára már infrastruktúrájában leromlott és elavult épületét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Cirkusz és Varieté ügyvezető igazgatója. Fekete Péter szerint az új épületnek a Városliget közelében kellene maradnia és oktatói-, valamint kutatóközpontot is magában foglalnia.

"Ez egy 45 éves épület, amely olyan műszaki állapotban van, hogy erre nagyon-nagyon sok pénzt kellene költeni ahhoz, hogy a XXI. század műszaki körülményeinek megfeleljen. Alsó színpadot kellene ásni alá, zsinórpadlást építeni fölé, az összes nyílászárót kidobni. A fűtésrendszer megállt, villanyradiátorokkal fűtjük az aulát. Az épület egyik részében nem lehet megmaradni, olyan meleg van, míg a másikban nem működnek a csövek. Sok pénzt kellene erre rákölteni. Ráadásul nagyon beszűkültünk, nem férnek be a kamionok és az artistákat sem tudjuk hol altatni" - vázolta a jelenlegi állapotokat Fekete Péter.

A Magyar Cirkusz és Varieté ügyvezető igazgatója jelezte: a Fővárosi Állatkert nagyszabású és impozáns terjeszkedése és bővülése kapcsán azt is megértik, hogy nekik területre van szükségük. Hisz akkor lehet a város közepén állatokat tartani a XXI. században, ha az állatoknak megfelelő területet tudnak biztosítani.

"Ezen indokok miatt felmerül, hogy ne ezt a cirkuszunkat újítsuk fel, hanem esetleg építsünk egy újat" - mondta Fekete Péter.

Az új cirkusznak több feltételnek kellene megfelelnie. Az egyik, hogy jól látható legyen az épület.

"A cirkusznak olyan sajátossága van, hogy ha megérkezik az utazócirkusz egy városba, akkor úgy veri le a sátrát, hogy azt mindenki lássa. Ezt nem lehet feladni, nem dughatjuk el a cirkuszt valahova egy mellékutcába" - hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

Emellett olyannak kell lennie - folytatta -, hogy hátulról kamionokkal meg lehessen közelíteni, legyen üzemi területe és ne zavarja a lakókörnyezetet. Hisz mégiscsak egy közintézményről van szó, ahova naponta 1500 ember megérkezik, és parkolóhelyeket kell számukra biztosítani.

"Az új cirkusznak olyannak kell lennie, amely ezt a fajta tradíciót, hogy a Liget, vagy a Liget közvetlen környezetében vagyunk, nem adja fel, vagy ennél nem rosszabb. Olyan helynek kellene lennie, ahol az épített környezetet és a természeti környezetet nem rongáljuk az építés során, vagyis nem kell fákat kivágni, nem kell zöldterületet csökkenteni. Ezek komoly paraméterek. Ha ezeket így egymás mellé rakosgatjuk és elkezdünk ennek megfelelően Budapesten helyet keresni, akkor egy picit megállnunk, hogy hűha! De azon vagyunk, hogy megkeressük a legmegfelelőbb helyet" - mondta Fekete Péter. 

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×