Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszatért a savval leöntött balettigazgató

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyolcvan százalékban már lát a bal szemére Szergej Filin, a moszkvai Bolsoj színház szakmai féltékenységből savtámadás áldozatává vált művészeti igazgatója, aki nyolc hónapig tartó németországi gyógykezeléséről visszatért az orosz fővárosba, hogy folytassa a munkát a világ legnagyobb balett-társulatánál.

A táncművész szombati megérkezésekor elmondta orosz tévéállomásoknak, már elég jól lát ahhoz, hogy biztonságban érezze magát, és elég jól van ahhoz, hogy hétfőtől újra munkába álljon. Mint fogalmazott, bal szeme már eléggé felépült ahhoz, hogy lássa, mi történik a színpadon.

Az aacheni egyetemi szemklinika közleménye szerint bal szemére Filin már 80 százalékban visszanyerte látását, és jobb szemével is képes felismerni nagyobb számokat, jobb szemének gyógyulási folyamata azonban még nem zárult le. Másfél hónapja bal szemére még csak 10 százalékban, jobb szemével pedig egyáltalán nem látott.

A Bolsoj művészeti igazgatóját január 17-én, a lakása előtt fröcskölte szembe savval két felbérelt bűnöző, harmadfokú égési sérüléseket okozva az arcán és a nyakán, és átmenetileg teljesen megvakítva Filint. Az áldozat Németországban bőrátültetésen és több mint 20 szemműtéten esett át.

A hatóságok Pavel Dmitricsenkót, a botrányok tépázta Bolsoj egyik vezető szólótáncosát gyanúsítják a merénylet kitervelésével és megrendelésével - indítéka az lett volna, hogy Filin úgymond háttérbe szorította kedvesét, a színház egy táncosnőjét.

Az orosz hatóságok néhány hete emeltek formálisan is vádat súlyos egészségkárosodás okozása címén a feltételezett értelmi szerző és az elkövetők ellen, akiket 12 évig terjedő börtön fenyeget.