eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

35 éves a táncházmozgalom: táncol egész Budapest

Harmincöt évvel ezelőtt, 1973 novemberében nyílt meg az első nyilvános táncház Budapesten, a Kassák Klubban. Ennek egyik előzményeként egy évvel korábban - nem kis bátorságra utalva éppen 1972. október 23-án - rendezte egyik első zártkörű táncházát négy nagy együttes. A kommunista rezsim nem kedvelte az általa nacionalistának bélyegzett, autonóm kezdeményezést. Ennek ellenére az olyannyira életképesnek bizonyult, hogy már a sokadik nemzedék ropja a táncházakban országszerte. Az inforadio.hu Budapest táncházainak nézett utána: mikor, hol lehet táncolni, néptáncot tanulni?

Harmincöt éve indult a táncházmozgalom. A kommunista diktatúra nehezen viselte el az autonóm módon, alulról építkező kezdeményezést. A munkás-paraszt hatalom ugyanis a paraszti kultúrát csak a színpadon látta szívesen, és a néptáncot is csak hagyományőrző egyletek megkoreografált előadásaiként, kvázi múzeumba zárva nézte szívesen.

Az, hogy vannak, akik nem csak nézni, hanem csupán kedvtelésből táncolni is szeretnének, már nem volt annyira szimpatikus a pártállamnak (állampártnak). Az első, még csak a szűk szakmai elitnek szóló táncház a Liszt Ferenc téri könyvklubban nyílt 1972. május 6-án, széki mintára. Ezt aztán a nagy sikerre való tekintettel június 10-én és merész módon október 23-án, az 1956-os forradalom (akkor még "ellenforradalom") kitörésének évfordulóján is megismételték a Bartók, a Bihari, a Vadrózsák és a Vasas táncegyüttes részvételével.

Az első, mindenki számára nyitott táncház a Kassák Klubban nyílt meg 1973. november 13-án. Ez hamar olyannyira népszerű lett, hogy estjeit egy idő után már a III/III-as ügynökök is látogatták. Hiába, jelentősebb konspirációt nem tudtak leleplezni, viszont nacionalista propagandaként értékelték az előadásokkal, a paraszti kultúráról szóló ismeretek átadásával bővített táncházasdit. A pártállamnak vége lett, a táncházmozgalom azonban - ha kisebb hullámvölgyek érték is - még mindig él.

Általában az a kép él bennünk, hogy az ifjúság nem szeret táncolni, és különösen ellenérzéssel viseltetik a cikinek tartott néptánccal szemben. Ezzel szemben, ha lenézünk Budapest táncházaiba, azt látjuk, hogy a táncházmozgalom él és virul. Van olyan ingyenes táncház is, ami koraestétől szinte hajnalig tömve van táncoslábú látogatókkal. Akadnak a keménymagnak szóló, belterjesebb táncházak is, de a nyitottabb, népszerűbb helyeken rendszeresen föltűnnek más szubkultúrák képviselői is.

Hol táncol a város?

Kezdésnek mindenképp ajánlható, hogy nézzünk le a Gödörbe minden második csütörtök este, itt ingyen húzzák a talpalávalót. Többnyire a táncházakban legnépszerűbb két tájegység, Kalotaszeg és Moldva táncai közül választhatunk, a szabad táncot tanítás előzi meg este nyolc órától, a szünetekkel tarkított mulatozás pedig hajnali kettőig, háromig is eltart.

Akit nem riaszt el némi belterjesség és átfogó, rendszerezett képet szeretne kapni az erdélyi néptáncokról, annak a népi kultúra hazai fellegvárában, Dél-Budán, a Fonóban van a helye szerdánként, a Téka táncházban. A sorozat keretében időről időre más-más tájegység táncaival ismerkedhetnek meg a látogatók. Jelenleg Kalotaszeg van terítéken, november 5-től Mezőség következik. A szabadtánc előtt, este hat órától kezdőknek és haladóknak is tartanak tánctanfolyamot, a beugró 800, diákoknak 600 forint.

Január 31-től Sárköz, februártól Bogyiszló, márciustól Szilágyság, április végétől pedig a Nyárád- és a Maros-mente táncaiba kóstolhatnak bele a látogatók. Csütörtökönként este nyolctól ugyanakkor csángó táncház van a Fonóban. Minden hónap utolsó péntekén este nyolctól a táncházmozgalom és a Kassák Klub egyik nagyöregje, Sebő Ferenc és együttese tart Senior táncházat ugyanitt.

Az ELTE Múzeum körúti könyvtárának pinceklubjában is aktív táncélet folyik, minden hónap első hétfőjén nyolctól éjfélig a Fakutya moldvai táncház, minden harmadik hétfőn pedig a Fondor zenekar táncháza várja azokat, akiknek van kedvük a hét elején lefárasztani magukat. Ugyancsak látogatásra érdemes a Fővárosi Művelődési Ház (FMH), ahol hétvégenként várják a kimozdulásra vágyókat. Minden páros pénteken este héttől tizenegyig moldvai táncház van a Fehérvári úton, a többi pénteken pedig balkáni táncokat tanulhatunk, ugyancsak este héttől. Kéthetente szombaton szintén este héttől tizenegyig csángó zenétől és táncoktól hangos az FMH.

A Budai Művelődési Ház sem hagyja látogatóit népi kultúra nélkül, minden hónap harmadik szombatján este hét és tíz között Fakutya klub van a Bem rakparton. Ugyanitt, minden hónap utolsó szombatján a Téka táncházban öttől a gyermekek, héttől a nagyobbak mulathatnak.

Keddenként este kilenctől a Pótkulcsban a Rekontra zenekar várja kalotaszegivel az arra vágyókat. A Rumbach Sándor utcában az RS9 Színház és Kávézó ingyenes, szerda esti táncházai állnak nyitva mindenki előtt. A XII. kerületi Művelődési Központban minden páratlan hét péntekén nyolc órától húzzák a zenészek (előtte gyermektáncház van). A Marczibányi Téri Művelődési Központ Guzsalyas táncháza pedig minden hónap második szombatján este nyolctól várja az érdeklődőket.

Hol tanítják?

Aki nem szeretne botladozni és ezért kifejezetten tanulni vágyik, mielőtt a táncházak forgatagába vetné magát, annak az Arany János utcában az Aranytíz-ház tanfolyamait ajánlhatjuk, ahol hétfőnként héttől tízig gyimesi, szerdánként ugyanekkor pedig mezőkeszüi táncokat tanítanak, szombatonként fél hattól hétig pedig kalotaszegi legényest oktatnak, amivel könnyen le lehet nyűgözni a lányokat.

Az Aranytízben szombatonként délután öttől éjfélig a Kalamajka monstre táncháza várja a táncos kedvűeket. Mindezen túl persze a profi táncegyüttesek próbái is nyitva állnak azok előtt, akik komolyabban is elköteleződnének a néptánc irányába.

Aki pedig azt szeretné, hogy gyermeke néhány év múlva már profi táncosként látogassa a táncházakat, az elküldheti őket keddenként délután ötre az FMH, esetleg a második kerületi Klebersberg Kultúr Kúria minden második pénteken esedékes, este hat órás gyermektáncházába.

A XII. kerületi Művelődési Központban, mint említettük, minden páratlan hét péntekén tartanak hattól kétórás gyermektáncházat. A Budai Művelődési Házban november 22-én és december 20-án 17 órától rendeznek táncestet a kisebbeknek, a minden hónap első szombatján este héttől esedékes Junior (és a fennt említett Téka) táncház mellett.

A népi kultúra másik fellegvára, a Hagyományok Háza ugyancsak péntekenként, öttől várja kézműveskedéssel egybekötött foglalkozásaira a legapróbbakat. A XV. kerületi Csokonai Művelődési Ház kéthetente szombaton várja délután négytől hatig a kicsiket. A Marczibányi téren pedig vasárnaponként délelőtt tíztől délig tanulhatnak az egy-hétévesek moldvai és gyimesi dalokat, táncokat.

A kínálat széleskörű. Aki még tart a páros táncoktól, annak a moldvait ajánlhatjuk, ezek a táncok többnyire egyszerűbb lépésekből állnak, és hatalmas körbe állva lesik el a lelkes fiatalok az oktatótól. Aztán ha már van kivel, először ezeknek a páros variációt is járni kezdhetjük, utána pedig benevezhetjük magunkat gyimesi, csángó vagy épp kalotaszegi táncokra is, hogy később bárhol, bármikor táncra perdülhessünk, ha meghalljuk a talpalávalót.

Szerző: Szilvay Gergely

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×