eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Átadták az Arany Glóbusz-díjakat

A legjobb drámai filmként a Vágy és vezeklés, a legjobb drámai filmszínészként Daniel Day-Lewis, a legjobb drámai filmszínésznőként pedig Julie Christie kapott Arany Glóbusz-díjat idén.

Az Oscar-díj "előszobájának" is tekintett Arany Glóbusz nyerteseit helyi idő szerint vasárnap este hirdették ki a Los Angeles-i Beverly Hillsben. A forgatókönyvírók sztrájkját támogató színészek bojkottja miatt a 65. alkalommal odaítélt filmes és televíziós díjakat a szokásos több órás csillogó gála helyett, sztárok nélkül, félórás száraz sajtótájékoztató keretében ismertették.

A Vágy és vezeklés második világháborús szerelmi dráma, amelyet összesen hét kategóriában jelöltek. A magyar mozikban a film január 24-étől látható.

Daniel Day-Lewis ír színész a Vérző olaj, a brit Julie Christie pedig az Egyre távolabb című filmben nyújtott alakításával érdemelte ki az elismerést.

A legjobb női epizódszerepért Cate Blanchett kapott Arany Glóbusz-díjat az Ott sem vagyok (I'm not there) című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi epizódszereplő díját Javier Bardem Nem vénnek való vidék nyerte el.

A vígjáték vagy musical kategóriában a legjobb filmnek járó Arany Glóbusszal A Fleet Street démoni borbélya című alkotást jutalmazták. Ugyanebben a kategóriában a legjobb színésznő a francia Marion Cotillard lett az Edit Piafról szóló filmben (Piaf) nyújtott alakításáért.

A legjobb színész díját az amerikai Johnny Depp érdemelte ki, aki a vendégei torkát elvágó bosszúszomjas borbélyt alakít A Fleet Street démoni borbélya című filmben.

A legjobb animációs film a mesterszakáccsá váló bátor patkány kalandjairól szóló francia L'ecsó (Ratatouille) lett. A legjobb idegen nyelvű film Arany Glóbuszát a Szkafander és pillangó című francia-amerikai alkotás kapta.

Ugyanehhez a filmhez kötődik a legjobb filmrendező díja, amelyet az amerikai Julian Schnabel kapott. Az életrajzi dráma Jean-Dominique Bauby, az Elle France főszerkesztőjéről szól, aki 1995-ben egy szélütés következtében kómába esett, majd 20 nap múlva szinte teljesen lebénulva tért magához.

A legjobb filmes forgatókönyv kategóriában Ethan és Joel Coen alkotása, a Nem vénnek való vidék nyert. A legjobb eredeti filmzene díját a Vágy és vezeklésnek, illetve Dario Marianelli zeneszerzőnek ítélték oda. A legjobb eredeti filmdal a Guaranteed lett az Út a vadonba című filmből.

A televíziós kategóriákban a legjobb drámai tévésorozat a Mad Men lett. A legjobb színésznő drámai sorozatban Arany Glóbuszát Glenn Close (Damages), míg a legjobb színész drámai filmsorozatban címét Jon Hamm (Mad Men) nyerte el.

A vígjáték- vagy musicalsorozatok között a Futottak még... című alkotás nyert. Ebben a kategóriában a legjobb színésznő Tina Fey (30 Rock), a legjobb színész pedig David Duchovny (Kaliforgia) lett.

Az idei Arany Glóbusznak nem volt kiemelkedő nyertese. A Vágy és vezeklés szerezte meg a legjobb drámai film, valamint a legjobb eredeti filmzene díját. A Fleet Street démoni borbélya szintén két győzelmet tudhat magáénak: a vígjáték, musical kategóriában a legjobb film, illetve a legjobb férfi színész kitüntetését.

A mindössze 28 perces sajtótájékoztatóvá silányult eseményen a közönséget többségében riporterek, a HFPA tagjai és vendégei alkották.

A Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók szövetsége (HFPA) által alapított díjakat 1944 óta ítélik oda a legjobb filmeknek és színészeknek. A forgatókönyvírók, illetve az őket támogató színészek miatt első ízben maradt el az Arany Glóbusz-gála.

Nem volt vörös szőnyeges bevonulás, a nézők nem láthatták kedvenceiket, akik valószínűleg otthonaikban vagy egy partin követték figyelemmel a díjak kihirdetését.

Ha a forgatókönyv-írók sztrájkja nem fejeződik be - és erre egyelőre nem látszik esély -, akkor a február 24-ei Oscar-gála megrendezése is veszélybe kerülhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×