eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Miért ne lőhetnélek szíven?"

Bár a sikersorozat szerzője állítja, hogy a Soprano-család története kilencven százalékban kitaláció, most bejelentette: a szereplőket egy valódi olasz-amerikai maffiacsalád tagjairól, a Boiardókról mintázta.

"Emlékeztek, mikor megvertük a kis zsidót? Amilyen kicsik, olyan keményen küzdenek" - mondja Tony.

"Boot megütötte egy kalapáccsal. A pasi elesik, aztán felkel. Szóval fogtam egy ekkora feszítővasat, Ray. Nyolc ütés a fejre. Mit gondolsz, mit csinált a végén? A pofámba köpött, és azt mondta: te rohadt szemét" - folytatta Tony.

"Küzdenek az életükért" - tette hozzá Ray.

Így hangzott el

A párbeszéd a Maffiózók egyik epizódjából származik: Tony bárjában, a BadaBing!-ben beszélgetnek. De ugyanez a dialógus zajlott le 1965-ben két másik bűnöző között - az ő Barn nevű rejtek- és szórakozóhelyükön - amelyet az FBI rögzített a helyiségben elrejtett lehallgató készülékek segítségével.

Tony Soprano a valóságban Anthony "Tony Boy" Boiardo, Ray Curto igazából Ray "Gyp" DeCarlo, "Boot" pedig Anthony apja, Ruggeiro Boiardo volt.

Az Egyesült Államokban idén fut a Maffiózók utolsó évada, a történet szerzője pedig most állt elő az igazsággal: tényleg a valóságból merített, amikor megalkotta a Soprano-család tagjainak karaktereit.

Akárcsak a sorozatbeli Sopranók, úgy a valóságban a Boiardók is New Jersey államban, Newark városában székeltek, később pedig kiköltöztek zöldövezeti luxusvilláikba.

Olasz maffia New Jerseyben

A valódi maffiózók története 1890-ben kezdődött: ekkor született meg Szicíliában, kőműves családban Ruggiero Boiardo. A família még a fiú gyerekkorában New Yorkba költözött.

1910-re Ruggeiro tejesemberként dolgozott Newarkban, de legális munkája mellett már törvénytelen fogadásokat szervezett. A pénzből egy gyémántokkal díszített csatú övet vett magának, erről kapta első becenevét, a Diamond Richie-t.

Hamarosan nekilátott a bűnözés megszervezésének is: hírnevét különlegesen kegyetlen módszereivel érdemelte ki. Előszeretettel rugdosta, taposta halálra azokat, akik ellenszegültek neki, így tett szert második, rettegettebb nevére. Csak úgy nevezték: The Boot, azaz a Csizma.

Nem volt azonban egyszerű megszerezni a hatalmat Newark utcái fölött: Ruggeiro Boiardót többször is megpróbálták meggyilkolni, az egyik kísérlet pedig csaknem sikerrel járt. A férfit tizenkétszer lőtte meg ellenfele, Abner "Longie" Zwillman, amiért Boot elrabolt tőle néhány rakomány italt.Al Capone is meglátogatta őket

A szervezet vagyonának nagy része az alkoholcsempészetből származott: az üzlet jól jövedelmezett az 1920-as 30-as években, az alkoholtilalom idején.

Ruggeiro Boiardo két generáción keresztül harcolt a banda élén a New Jersey kereskedelmének felügyeletéért zajló harcban. Egy alkalommal még maga Al Capone is ellátogatott hozzájuk Chicagóból, hogy személyesen vezessen egy "béketárgyalást", így próbálván véget vetni a vérontásnak.

A Boiardók problémáikat nagyrészt erőszakkal oldották meg, és megvolt bennük a csak a maffiára jellemző betegesen egyoldalú erkölcsösség. Ezt bizonyítja egy másik, FBI által rögzített felvétel, amelyen Ray DeCarlo arról beszélt, mit ajánlott egy férfinak, akit megölni készült.

"Ott voltam én, Zip és Johnny Russell. Kivittük a pasast az erdőbe, és azt mondtam: 'Figyelj, menned kell. Miért ne lőhetnélek szíven, hogy ne érezz semmit?' Azt mondta: 'Ray, ártatlan vagyok, de tudom, hogy meg kell tenned.' Így hát épp a szívébe lőttem, a lövedék pedig átment rajta."

Házi krematórium

Az 1950-es évek végére Ruggerio Boiardo megállapodást kötött a Genovesekkel, az egyikkel New York öt maffiacsaládja közül, hogy megszilárdítsa hatalmát New Jerseyben.

Elintézték, hogy Hugh Addonizziót, egy korábbi kongresszusi képviselőt polgármesterré válasszanak, ettől kezdve pedig még nagyobb beleszólásuk lehetett a közügyekbe: egyebek mellett belenyúlhattak az építési szerződésekbe, és ők intézhették a szemétszállítást.

Hogy megvédje pozícióit, Ruggeiro Boiardo főnököket nevezett ki az egyes feladatok vezetésére, éppen úgy, ahogyan azt a Maffiózok Tony Sopranója tette.

A tiszteletreméltóság látszata mögött azonban nem volt más, mint puszta brutalitás: Boot livingstoni házának kertjében még saját szemétégetőt is építtetett, amelyet gyakran krematóriumként használt, így tüntette el ellenfeleit - ezt egy kiugrott gengszter mondta el az FBI-nak.

"Csak azért csinálta, hogy megmutassa mindenkinek, micsoda nagyszerű fickó, hogy meg meri tenni" - tette hozzá a férfi.

Összeállításunk második részét itt olvashatják!

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×