eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Lehull a lepel a tévés sorozat titkairól

Bár a sikersorozat szerzője állítja, hogy a Soprano-család története kilencven százalékban kitaláció, most bejelentette: a szereplőket egy valódi olasz-amerikai maffiacsalád tagjairól, a Boiardókról mintázta. Összeállításunk második részében újabb különlegességeket tudhatnak meg a sorozatról.

A Magyarországon is hatalmas népszerűségnek örvendő Maffiózók című sorozat titkairól, illetve az annak alapjául szolgáló család történetéről már írtunk. Most az 1960-as éveknél vesszük fel a fonalat.

Az igazi keresztapa


Az 1960-as évekre Ruggerio Boiardo szinte teljesen visszavonult, az üzlet vezetését fia, Tony Boy vette át. A "keresztapát" 1969-ben mégis lecsukták illegális szerencsejáték szervezése miatt; két évet kapott. Vele bukott Addonizio polgármester is, akit tíz évre dugtak rács mögé zsarolásért.

Tony Boy hamarosan magához vette az irányítást, és tovább öregbítette apja hírnevét: egyre több legitim üzletet is bonyolítottak: törvénytelen üzelmeik fehérgalléros imidzzsel párosultak.

Valószínű, hogy Anthony Boiardo "találta fel" a tőzsde manipulálásának egyik módszerét: a részvényeket olcsón megvették, majd hamis pletykákkal feltornázták az árukat, és drágán eladták azokat.

Bár Tony Boyt a polgármesterrel egy időben szintén vád alá helyezték, mégsem kellett börtönbe vonulnia, később azonban tizenkét embere is elárulta, így tudta az FBI felszerelni bárjukba a lehallgatókat.

Az árulók egyikét Big Pussyként ismerték. A sorozatban ugyancsak Big Pussy volt, aki informálta a szövetségi nyomozókat Tony Soprano piszkos ügyeiről. A valódi, és a filmbéli Pussynak is meg kellett halnia tettéért.

A híres-hírhedt paradicsomok


Tony Boyt bíróság elé állították, ám épp akkor kapott szívrohamot, amikor az eljárás megindult volna. Ezután - csodálatos módon - soha többé nem állt a vádlottak padján. A továbbiakban kedvenc golfpályájáról, főhadiszállásáról vezette a szervezetet.

1978-ban végzetes infarktust kapott, magára hagyva édesapját, aki livingstoni házukba visszavonulva, paradicsomültetvényét gondozva élt 1984 novemberéig. 95 éves koráig élt, halála természetes okból következett be.

A Boiardo-család története itt akár véget is érhetett volna, mert bár a banda tagjai folytatták a vállalkozásokat, az FBI egyre hatékonyabb működése megnehezítette az ő és a többi nagy maffiafamília működését is.FBI-akták és saját tapasztalat

David Chase - aki vezetéknevét DeCesare-ról angolosította Chase-re - azonban úgy döntött, olyan sorozatot akar írni, amely egy valódi, modern bűnözőcsalád történetét mutatja be. Már csak egy modellre volt szüksége, de mindeddig titkolta, hogy a Maffiózók sztorija valójában a Boiardók tettein alapul.

A tévés azt mondta, a történet saját emlékei köré épült, hiszen ő maga is olasz-amerikaiként nőtt fel a hatvanas évek New Jerseyjében, ahol ő is tapasztalta a helyi szervezet hatalmát.

Elárulta azt is, hogyan született meg Tony Soprano anyjának, Liviának a karaktere, akinek viselkedése annyira megviselte a vezért, hogy pszichológushoz kellett fordulnia. David Chase bevallotta: az asszony nem más, mint a saját édesanyja.

A Maffiózók történetének egyes részletei - mondta el David Chase - rendőri és szövetségi források alapján íródtak: hangfelvételek, dokumentumok felhasználásával, amelyek nagy részét a bárban rögzítették.

David Chase egy alkalommal arról is beszélt, hogy egyszer családjával meglátogatták Newarkban élő rokonaikat, ahol találkozott egy nagybácsival, akinek állítólag "zavaros ügyei voltak egy Livingstone-ban élő bandavezérrel".

A legnagyobb része kitaláció?

Ruggeiro Boiardo pedig éppen Livingstone-ban rendezkedett be. A villához tartozó birtokon római császárok mellszobrai álltak, de Boot magáról is készíttetett egy lovasszobrot.

"A sorozat kilencven százaléka kitaláció, de erről a családról mintázták" - mondta David Chase.

A Boiardo-család és az általuk irányított szervezet utolsó tagja egy véletlen folytán 1988-ban valódi híresség lett: egy dokumentumfilm szereplője.

A férfit egy nyugalmazott New Jersey-i rendőr, Mike Russell Newarkban furikázva észrevette, hogy két férfi egy öreget ver az út szélén. Sikerült elkergetnie a támadókat, az idős ember pedig hálából meghívta őt egy kávéra. A beszélgetés során kiderült, hogy ő Andrew "Andy" Gerardo, aki akkoriban annak a bandának a vezetője volt, ami a Boiardók birodalmából megmaradt.

Durva vég

A két férfi összebarátkozott, Mike Russell pedig úgy döntött, beépül a szervezetbe, és rögzíti a Gerardóval folytatott beszélgetéseiket. A felvételek végül a bíróság elé juttatták a bűnözőket, akiket börtönbe zártak. Így végződött az igazi maffiózók története.

A livingstoni ház még mindig áll, ám két éve teljesen üres, a szobrok pedig már eltűntek a kertből. Tulajdonosa doktor Richard A. Boiardo ortopédus sebész. Az orvos nem volt hajlandó nyilatkozni családjáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×