eur:
392.33
usd:
365.63
bux:
66817.98
2024. április 26. péntek Ervin

Jancsó Miklós Kossuth-díjat kapott

Sólyom László köztársasági elnök Kossuth-díjat adományozott a 85 éves Jancsó Miklós filmrendezőnek a Sándor-palota Tükörtermében.

Jancsó Miklós az indoklás szerint az egyetemes és a magyar filmművészet gazdagításában betöltött szerepéért vehette át a Kossuth-díjat, amit 1973 óta immár másodszor kapott meg.

A díj odaítélése két szempontból is különleges. Az eddigi szokások szerint Kossuth-díjat a köztársasági elnök a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából adományozza, míg most a művész hangsúlyozottan a születésnapja alkalmából vehette át a díjat.

Sólyom László a díjátadáson arról beszélt: fiatalkora óta nagy hatással vannak rá Jancsó Miklós filmjei. Az államfő úgy fogalmazott: "az elnöknek is van lelke, vannak olyan kitüntetések, amit nem szívesen ad át, van olyan, amit szívesen ad át".

Nem foglalkoztatja a halál

Jancsó Miklós egyébként pont aznap vehette át a Kossuth-díjat, amikor legújabb alkotását, az "Ede megevé ebédem"-et elkezdték vetíteni a mozik.

A film főszereplője ezúttal is a már több Jancsó-filmből ismert Kapa-Pepe páros. Arra a kérdésre, hogy miért ennyire kedves neki ez a két szereplő, Jancsó Miklós az InfoRádiónak azt mondta: "annyira élettel teliek, olyan humoruk van, napjainkat képviselik... nem is színésznek tűnnek, két egyszerű ember, aki ilyen furcsa körülmények között így viselkedik".

A film végén hangsúlyosan megjelenik a halál motívuma, de Jancsó Miklós azt mondja: egyáltalán nem foglalkoztatja a kérdés. "Az ember úgyis meghal, felesleges naponta azzal foglalkozni, hogy itt a halál a nyakamon, hiszen azt nem tudjuk, hogy mikor és hogy következik be" - hangsúlyozta a filmrendező.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a halál "egy mutatós motívum. Így, hülyéskedve, hogy hol a Kapa, hol a Pepe hal meg, így jópofa".

Az viszont megrázó, hogy a márciusban elhunyt Halász Péter ebben a filmben játszotta utolsó filmszerepét, és eljátszotta benne halálát is - tette hozzá Jancsó Miklós.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×