eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

"A politika olyan volt, mint a vízilabda"

Ma tartják a Szabadság vihara című dokumentumfilm díszbemutatóját. A kanadai film 1956-os forradalomnak és a melbourne-i olimpia legendás magyar-szovjet vízilabda mérkőzésének állít emléket. Az InfoRádió Colin K. Gray rendezőt és Megan Raney operatőrt kérdezte a filmről.

Milyen eseményeket mutat be a film?

Colin K. Gray:

Fontos kérdés volt a film kapcsán, hol kezdjük el, és hol fejezzük be a történetet. Eredetileg a trianoni békeszerződéstől akartunk indítani, aztán rájöttünk, hogy a vízilabdameccs az '56-os forradalom miatt vált annyira érdekessé, ezért a forradalmat és annak közvetlen előzményeit tartottuk fontosnak feldolgozni.

A film a második világháború után kezdődik, és a kommunista diktatúra kialakulását mutatja be. Ezzel párhuzamosan bemutatjuk a vízilabdát, ami jól szimbolizálja az ötvenes évek politikai légkörét Magyarországon, ahol egyszerre nyíltan és a felszín alatt folyik a harc, ahogy a vízilabdában is a víz alatt és felett egyszerre küzdenek.

Bemutatjuk a magyar vízilabda-válogatottat, amelyben a helsinki olimpia sikerei után vérfrissítés ment végbe, a politikai vezetéshez hasonlóan, ahol Sztálin halála után Nagy Imre került hatalomra. Ezek után követjük a forradalom eseményeit, majd a vízilabdázókat a melbourne-i olimpia híres magyar-szovjet meccséig.

Ez a film csúcspontja, itt azonban nem akartuk befejezni, ezért feldolgoztuk azt is, mi történt a forradalom résztvevőivel, és a vízilabda csapat tagjaival. Érdekes, hogy a film a sokszor komor témája ellenére igen könnyed, amiben nem kis része van a vízilabdázók személyiségének.

Kiket szólaltattak meg a filmben?

Megan Raney:

Colin jó egy évet kutatással töltött. Dokumentumfilmesként fontos volt a számunkra, hogy lehetőleg minél több szempontból megközelítsük a forradalmat, több felfogást, visszaemlékezést is bemutassunk a forradalomról és a magyar-szovjet vízilabda-mérkőzésről a melbourne-i olimpián.

Megszólaltattunk forradalmárokat, akkori diákokat, korabeli politikusokat, a vízilabdázók közül pedig nem csak az akkori magyar, hanem a szovjet válogatott még élő tagjait is. Olyan magyar vízilabdázók szerepelnek a filmben, mint Gyarmati Dezső, Hevesi István és Zádor Ervin.

A forradalmárokat Rácz Sándor, Mécs Imre, Lipták Béla és Wittner Mária képviseli, míg orosz részről sikerült megszólaltatnunk Hruscsov fiát, ami valószínűleg a magyar közönség számára is újdonság és érdekes lehet.

Nagyon nagy felelősséget éreztünk, hogy hitelesen mutassuk be az eseményeket, mivel nem vagyunk magyarok, de sok segítséget kaptunk a történészektől és az 56-os Intézet munkatársaitól.

Nagyon hamar nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy '56 még mindig túlpolitizált Magyarországon. Az, hogy kanadaiak vagyunk, sokat segített abban, hogy tárgyilagosak tudjunk maradni.

Nagyon boldogok vagyunk, hogy a filmet először a magyar mozikban kezdik el vetíteni, mert itt van a helye. Nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy a film az '56-os forradalom 50. évfordulójára érkezett meg, és így a megemlékezés részévé válhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×