eur:
395.32
usd:
365.6
bux:
73928.84
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Csúcsjelölések az Oscar-díj előtt

Vasárnap rendezik meg az Oscar-díj átadási ünnepségét, amelyen az Acamedy of Motion Picture Arts and Sciences (Filmmûvészeti és Filmtudományi Akadémia) díjait adják át. Woody Allennegyedik, a zeneszerző John Williams hatodik Oscar-díjáért utazhat Los Angelesbe.

A zeneszerző John Williams-et (A cápa, Star Wars, E.T. - a földönkívüli, Indiana Jones, Jurassic Park, Harry Potter, stb.), eddig 45 alkalommal jelöltek Oscar-díjra (ebből ötször nyert is). Most egyszerre két jelölést is kapott egy kategórián belül (a München, és az Egy gésa emlékiratai filmzenéjéért).

A zeneszerző az élő művészek közül csúcstartó a jelölések számát iletően, nála többször csak a néhai Walt Disneyt jelölték.

Az idei díjátadó egyik legnagyobb díjhalmozója Woody Allen, akinek rendezéseit és forgatókönyveit eddig tizenkétszer jelölték Oscar-díjra, bár ebből ezidáig csak háromszor nyerte el az elismerést. (Ráadásul kettőt át sem vett.)


Steven Spielberg-et most jelöltek negyedszer Oscar-ra, és az eddigi három jelöléséből kettőt győzelemre is váltott.

Az Oscar-díjak történetében két film kapott 14 Oscar-jelölést: az 1950-ben forgatott, Bette Davis, és Marilyn Monroe nevével fémjelzett Mindent Éváról, amely végül "csak" hat szobrocskát vihetett haza; és a Titanic, amely 11 Oscar-díjat nyert.

A Titanic ezzel a Ben-Hur-ral (12 jelölésből 11 díj), és a Gyűrük ura - A király visszatér-rel (mind a 11 jelölést díjra váltva!) a legsikeresebb filmnek számít a Filmakadémia díjkiosztóin.

Tizenhárom jelöléssel büszkélkedhet többek között az Elfújta a szél (8 Oscar-díj), a Szerelmes Shakespeare (7 Oscar-díj), a Chicago (6 Oscar-díj), a Forrest Gump (6 Oscar-díj), a Mary Poppins (5 Oscar-díj), és A Gyűrűk ura - A gyűrű szövetsége (4 Oscar-díj).

Tizenháromszor jelölték a Filmakadémia díjára Meryl Streep-et, aki ebből "mindössze" kétszer vehette át az aranyszobrocskát. Jobb az átlaga Jack Nicholson-nak, akit 12-szer jelöltek, és ebből három szobrot haza is vihetett.

Az Oscar-díjak egyik legnagyobb vesztese Richard Burton, akit hétszer jelöltek, de egyetlen egyszer sem sikerült nyernie.

Címlapról ajánljuk
Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

Irány Lille: a spanyolok elleni sikerrel továbbjutott a női kézilabda-válogatott

A magyar csapat háromgólos hátrányt dolgozott le, aztán már öttel is vezetett, de a második félidőben ismét kiélezetté vált a találkozó a spanyolok ellen a párizsi olimpián. A hajrát a mieink bírták jobban, és 27-24-es győzelemmel biztosan ott vannak a legjobb nyolc között.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 15:14
×
×
×
×