eur:
394.29
usd:
371.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kiárusítják a régi sztárokat?

Charles Aznavour és Henri Salvador - az első áldozatai annak az európai szerzői jogi törvénynek, amely szerint 50 év után már bárki szabadon felhasználhatja dalaikat, hacsak nem ők maguk szerezték őket.

A ma már 80 év feletti francia sztárok mellett a hamarosan érintetté váló Sir Cliff Richard is az európai szabályok ellen kampányol, eddig azonban nem túl nagy sikerrel.

"Ez botrány. Kiárusítják a nevem, az arcom, a régi felvételeimet, össze-vissza mixelik őket, és én semmit sem tehetek ellene" - kelt ki magából a 89 éves Henri Salvador egy kanadai turnéján.

"Még élek"

A francia zenei élet nagy öregje tavaly a bíróságon próbálta megakadályozni, hogy két hipermarket-lánc 1 eurós áron adja a korai számaiból készült válogatást.

"Szeretnék rámutatni arra a tényre, hogy még mindig élek" - fogalmazott Henri Salvador a Le Journal du Dimanche című lapnak.

Nemcsak az érintett, vagy lassan azzá váló énekesek, de a brit székhelyű nemzetközi zenei szövetség, az International Federation of the Phonograpgic Industry is akítvan lobbizik azért, hogy megszűnjön az európai és az amerikai törvények közötti hatalmas különbség. Az Egyesült Államokban ugyanis a szerzői jogi törvények még évtizedekkel az énekes halála után is védik dalait.

Európában a legkorábbi Elvis számok ma már szabad prédának számítanak, és 5 éven belül erre a sorsra jutnak Johnny Hallyday korai felvételei is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×