eur:
396.3
usd:
371.15
bux:
71123.45
2024. június 26. szerda János, Pál
2SZ4 Tyulpan, orosz, önjáró aknavető. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Rakétával szakították le az orosz tulipánt az ukránok

Az amerikaiaktól kapott HIMARS sorozatvető rakétájával lőttek szét az ukránok a Tulipán fantázia nevű, óriási orosz aknavetőt.

Az X-en publikáló OSINTtechnical adta közre azt a videót, amelyen egy orosz 2SZ4 Tyulpan önjáró aknavető pusztulása látható. Ezt a félelmetes, 240 mm-es fegyvert még a Szovjetunióban tervezték és a gyártása 1972-ben kezdődött. Három évvel később került a Szovjet Hadsereg arzenáljába. Ez a ma létező legnagyobb kaliberű aknavető rendszer.

Egy, nem sokkal a második világháború után tervezett hatalmas aknavető és egy ugyancsak akkortájt hadrendben lévő rohamlöveg alvázának párosításával jött létre a 2SZ4 Tyulpan. Mivel a gránátok betöltéséhez a csövet vízszintesbe kell leengedni, percenként csak egy lövést lehet leadni vele. Ezt viszont bőven ellensúlyozza a Szmelcsak (fenegyerek) lézervezérlésű lövedék, amely rendkívüli pontosságú, így mindössze néhány is elég a célpontok elpusztításához. A szabványos, 130 kg-os aknagránát legfeljebb 9650 méterre tud elrepülni, bár 2SZ4 Tyulpanhoz van olyan lőszer is, aminek a hatótávolsága - rakéta póthajtás révén - a 20 km-t is eléri.

A 2SZ4 Tyulpan önjáró aknavető tüzelési helyzetben. Forrás: Wikipédia
A 2SZ4 Tyulpan önjáró aknavető tüzelési helyzetben. Ebből a hatalmas fegyverből vegyi és atomtöltetek is kilőhetőek. Forrás: Wikipédia

A fegyver csövét akár 80 fokig is fel lehet emelni, így a gránátok nagy ívben repülhetnek a cél felé. Ez lehetővé teszi, hogy természetes vagy épített fedezékek mögé is be lehessen lőni a Tyulpannal. A kezeléséhez négy katona kell. A 30 tonnás önjáró aknavető csak viszonylag gyengén páncélozott, ezért ha felfedezik, akkor könnyen el lehet pusztítani. Az alábbi videó is egy ilyen eseményt örökített meg:

A felvételen látható óriási detonációt a 2SZ4 Tyulpan saját lőszereinek felrobbanása okozta.

Címlapról ajánljuk
A Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában
Elemzők az Arénában

A Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EB 2024: Magyarország továbbjutása a tét, erre figyel most a fél ország

EB 2024: Magyarország továbbjutása a tét, erre figyel most a fél ország

Magyarország válogatottja a Skócia elleni győzelemmel csoportja harmadik helyén végzett a labdarúgó-Európa-bajnokságon, és életben tartotta továbbjutási esélyeit. Azóta több mérkőzés is kedvező eredménnyel végződött, azonban Anglia nem hozta a papírformát, csupán döntetlent játszott Szlovéniával, ami egyben azt is jelenti, hogy a mai négy mérkőzés is lázban tartja a magyar futballrajongókat. Megnéztük, mit mutatnak a Google Trends adatai, mekkora az internetes keresési érdeklődés a magyar EB-továbbjutás forgatókönyvei iránt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×