eur:
393.18
usd:
362.75
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
2SZ4 Tyulpan, orosz, önjáró aknavető. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Rakétával szakították le az orosz tulipánt az ukránok

Az amerikaiaktól kapott HIMARS sorozatvető rakétájával lőttek szét az ukránok a Tulipán fantázia nevű, óriási orosz aknavetőt.

Az X-en publikáló OSINTtechnical adta közre azt a videót, amelyen egy orosz 2SZ4 Tyulpan önjáró aknavető pusztulása látható. Ezt a félelmetes, 240 mm-es fegyvert még a Szovjetunióban tervezték és a gyártása 1972-ben kezdődött. Három évvel később került a Szovjet Hadsereg arzenáljába. Ez a ma létező legnagyobb kaliberű aknavető rendszer.

Egy, nem sokkal a második világháború után tervezett hatalmas aknavető és egy ugyancsak akkortájt hadrendben lévő rohamlöveg alvázának párosításával jött létre a 2SZ4 Tyulpan. Mivel a gránátok betöltéséhez a csövet vízszintesbe kell leengedni, percenként csak egy lövést lehet leadni vele. Ezt viszont bőven ellensúlyozza a Szmelcsak (fenegyerek) lézervezérlésű lövedék, amely rendkívüli pontosságú, így mindössze néhány is elég a célpontok elpusztításához. A szabványos, 130 kg-os aknagránát legfeljebb 9650 méterre tud elrepülni, bár 2SZ4 Tyulpanhoz van olyan lőszer is, aminek a hatótávolsága - rakéta póthajtás révén - a 20 km-t is eléri.

A 2SZ4 Tyulpan önjáró aknavető tüzelési helyzetben. Forrás: Wikipédia
A 2SZ4 Tyulpan önjáró aknavető tüzelési helyzetben. Ebből a hatalmas fegyverből vegyi és atomtöltetek is kilőhetőek. Forrás: Wikipédia

A fegyver csövét akár 80 fokig is fel lehet emelni, így a gránátok nagy ívben repülhetnek a cél felé. Ez lehetővé teszi, hogy természetes vagy épített fedezékek mögé is be lehessen lőni a Tyulpannal. A kezeléséhez négy katona kell. A 30 tonnás önjáró aknavető csak viszonylag gyengén páncélozott, ezért ha felfedezik, akkor könnyen el lehet pusztítani. Az alábbi videó is egy ilyen eseményt örökített meg:

A felvételen látható óriási detonációt a 2SZ4 Tyulpan saját lőszereinek felrobbanása okozta.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvényt Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×