eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Kirilo Budanov az új ukrán védelmi miniszter. Forrás:Twitter/(Little) Think Tank
Nyitókép: Forrás:Twitter/(Little) Think Tank

Az ukrán kémfőnök elárulta, hogyan süllyesztették el az orosz hadihajót

A Ivanovec rakétás korvettel ukrán dróntámadás végzett pár napja a Krím-félsziget nyugati partvidékén.

Az X-en publikáló Nexta idézte Kirilo Budanov tábornokot, aki elmondta, hogy hat tengeri drón kellett a fekete-tengeri orosz flotta hajójának elpusztításához. Az ukrán titkosszolgálat főnöke azt is elárulta, hogy hazai gyártású, Magura V5 típusú robothajókkal mértek csapást a rakétás korvettre, amely a találatok nyomán felborult, majd elsüllyedt.

A drónokat az ukrán katonai felderítés, a Védelmi Hírszerzési Igazgatóság (GUR) 13. csoportja vetette be. Az Ivanovec egy Tarantula osztályú, rakétákkal felfegyverzett, 56 méter hosszú korvett volt, amelyen a támadás idején legalább negyven tengerész lehetett. Bár Budanov is megerősítette, hogy az oroszok mentőakciót indítottak, de azt nem említette, hogy sikerült-e bárkit is élve megtalálniuk.

A korvett a Krím-félsziget nyugati partvidékébe mélyen benyúló, úgynevezett Donuzlav tavon hajózott, amikor az ukránok megtámadták. Budanov kitért a kérdés elől, hogy honnan tudták a hajó pontos helyét, illetve miként jutottak be az öbölbe a drónok.

A Magura drón létezéséről már a háború első évében keringtek hírek, de Ukrajna sokáig tagadta a létezését. Aztán tavaly nyáron a törökországi Nemzetközi Védelmi Ipari Vásáron végül mégis bemutatták. Az 5,5 méter hosszú és másfél méter széles, hajó rendkívül áramvonalas, a radarok által csak nehezen észlelhető kialakítású. Akár 78 km/órás sebességre is képes, míg 41 km/óra utazótempóval több mint 800 kilométert tud megtenni. A robothajó neve a képességeit felsoroló, ukrán kifejezések első betűiből alkotott mozaikszó: "sokoldalú, önálló tengerészeti járőrözésre alkalmas, vezető nélküli, robotjármű".

Egy 2022. szeptemberében Szevasztopol közelében partra sodródott Magura V5 tengeri drón. Forrás: Wikipédia
Egy 2022 szeptemberében, Szevasztopol közelében partra sodródott Magura V5 tengeri drón. Forrás: Wikipédia

Ennek megfelelően csapásmérésre, járőrözésre, felderítésre, kutató-mentő feladatokra, aknamentesítésre és hajók védőkíséretére is használható. A feladattól függően kétszáz kilogrammnyi robbanóanyagot vagy ilyen súlyú felderítő berendezést vihet magával. Ára 273 ezer dollár, ami töredéke annak a 60-70 milliónak, amibe az orosz rakétás korvett került. Az Ivanovec előtt az ukránok még legalább 17 másik orosz hadihajót is elsüllyesztettek vagy súlyosan megrongáltak vélhetően ugyancsak ezekkel a drónokkal.

A BBC által megkérdezett brit szakértők úgy gondolják, hogy még a Krími híd elleni robbantásos merényletet is ilyen robotokkal hajthatták végre az ukránok. Akkor a félsziget ellátása szempontjából kulcsfontosságú híd egyik pályája olyan súlyosan megrongálódott, hogy a forgalmat hetekre le kellett állítani. Moszkvában azt állították, hogy egy teherautóba rejtett bomba robbant fel a hídon éppen akkor, amikor egy üzemanyag-szállító vasúti szerelvény haladt el mellette.

Az Ivanovec rakétás korvett elvesztését az oroszok hivatalosan még mindig nem jelentették be. Így a legénység sorsáról sincs megbízható értesülés. Moszkvában mindössze a támadás tényét ismerték el azzal, hogy a védelem legalább három ukrán drónt kilőtt.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×