eur:
389.15
usd:
362.88
bux:
67977.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 12-én. Navalnij „lakájoknak”, „árulóknak” és az „ország szégyenének” nevezett egy második világháborús orosz veteránt és másokat, akik szerepeltek egy, az előző évi alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben.
Nyitókép: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

"Ne hagyjátok, hogy Putyin győzzön" - tüntetésekre szólított fel Navalnij stratégája

Világszerte rokonszenvtüntetésekre hívott fel január 21-re, Alekszej Navalnij bebörtönzésének harmadik évfordulója alkalmából az orosz ellenzéki politikus csapata.

Navalnij hívei szerint Vlagyimir Putyin elnök azért záratta be egyik leghangosabb kritikusát egy büntetőtelepre Oroszország legzordabb, sarkvidéki részén, hogy elhallgattassa.

"Ne hagyjátok, hogy Putyin győzzön" - írta kedden a Telegramon Leonyid Volkov, Navalnij külföldre emigrált vezető stratégája.

Az orosz biztonsági erők feltételezhetően kemény fellépése miatt csak külföldi helyszíneken terveznek tüntetéseket.

Németországban különösen sok eseménnyel készülnek a szervezők:

tíz városban, köztük Frankfurtban, Berlinben, Hamburgban, Münchenben, Kölnben és Stuttgartban is demonstrációkat tartanak.

Navalnij december óta az Oroszország egyik legkeményebb, az északnyugat-szibériai Jamali Nyenyecföldön lévői melehovói Sarki Farkas fegyintézetében raboskodik. Csapata kedden a közösségi média csatornáin jelentette be, hogy egy hétre úgynevezett büntetőcellába zárták, arra hivatkozva, hogy nem sikerült "megfelelő módon" bemutatkoznia a börtön személyzetének.

A büntetőcellába zárt elítélt csak hajnalban tehet néhány lépést a betonfal övezte rendkívül szűk börtönudvaron, a legnagyobb a hidegben - jelenleg mínusz 32 fokban -, míg a többi rab ebéd után is kimehet a szabadba, amikor a sarki éjszaka ellenére is néhány fokkal melegebb van.

Navalnijt összesen több mint 30 évi börtönbüntetésre ítélték az orosz hatóságok.

Szerdán először volt bírósági meghallgatása - videófelvételen - azóta, hogy ebbe a szigorú fegyintézetbe helyezték.

A 47 éves politikust 2021-ben börtönözték be, miután hazatért Németországból, ahova azért szállították gyógykezelésre, mert korábban rejtélyes körülmények között megmérgezték őt.

(A nyitókép illusztráció, 2021-ben készült egy moszkvai bíróságon.)

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×