eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Hamász egyik fegyverese Hán-Juniszban. Forrás: X / ??? ℂ??????ℙ????
Nyitókép: Forrás: X / ??? ℂ??????ℙ????

Újabb légicsapások és heves harcok a Gázai övezetben

Szemtanúk szerint ismét légicsapások érték az övezet déli részén fekvő Hán-Júniszt és Rafahot, ahol több százezer, északról elmenekült palesztin zsúfolódott össze.

A Hamász egészségügy-minisztériumának közlése szerint az október 7. óta tartó konfliktusban 18 205-en haltak meg, túlnyomó többségükben nők és kiskorúak. A sebesültek száma 49 645 - közölte a tárca szóvivője, Asraf al-Kudra. Az egészségügyi minisztérium úgy tudja, hogy többtucatnyian haltak meg a Hán-Júnisz és Rafah elleni legutóbbi légitámadásokban, továbbá Gázavárosban, Dzsabálíja, Nuszejrat és Maghazi menekülttáborokban.

A 360 négyzetkilométernyi terület déli részében, az egyiptomi határ közelében százezrek zsúfolódtak össze. Az ENSZ adatai szerint a lakóhelyek több mint fele megsemmisült vagy megrongálódott a háborúban, 1,9 millió ember, azaz a lakosság 85 százaléka kényszerült otthona elhagyására. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) szerint a december 3. óta Rafahba érkezett tízezrek rettenetes körülményeket találtak, a menedékhelyek kívül és belül már zsúfolásig tele voltak."Tömegek várakoznak órákig a segélyosztó helyeknél, reménytelenül várnak élelemre, vízre, menedékre, ápolásra és védelemre", a latrinák hiánya pedig tovább növeli a betegségek terjedésének veszélyét" - közölte az OCHA.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának kínai küldötte, aki hétfőn Rafahba, a határ egyiptomi oldalára látogatott, elképzelhetetlen szenvedésről számolt be, és a háború leállítását követelte. Csang Csün, Kína ENSZ-nagykövete újságírók előtt kijelentette: "Ami sok, az sok". Tucatnyi BT-küldött vett részt az Egyesült Arab Emírségek által megszervezett rafahi látogatáson néhány nappal azután, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette: a Gázai övezetben palesztinok ezrei "egyszerűen éhen halnak".

Az ENSZ-közgyűlés kedden tart ülést a gázai övezeti helyzetről. Diplomaták szerint a 193 tagú testület feltehetően azonnali humanitárius fegyverszünetről szóló határozattervezetről szavaz.

A libanoni-izraeli határ közelében egy libanoni civil meghalt, amikor izraeli tüzérségi találat ért egy falut.

A támadást az Irán támogatta Hezbollah libanoni fegyveres szervezet hétfő délutáni sorozatos támadásai előzték meg.
A Hezbollah fegyveresei Dél-Libanonban. Forrás: X / Open Source Intel
Izrael szigorú figyelmeztetést küldött a Hezbollahnak, és felszólította az iszlamista szervezetet, hogy azonnal vonja ki fegyvereseit Dél-Libanonból. Forrás: X / Open Source Intel

Az NNA libanoni állami hírügynökség jelentése szerint a dél-libanoni el-Tajbeh település polgármestere halt meg. A hírügynökségi jelentés szerint az izraeli tüzérség a nyugat-libanoni Blida települést is támadta. Az izraeli hadsereg közlése szerint izraeli harci gépek a Hezbollah egyik dél-libanoni létesítményét támadták.

Szíriában az izraeli légierő az éjjel Damaszkusz elővárosában a Hezbollah állásait bombázta, négyen meghaltak - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civil aktivistahálózat. Libanoni és jordániai közintézmények és magáncégek általános sztrájkot tartottak hétfőn, hogy tűzszünetet követeljenek a konfliktusban. Az általános sztrájkban részt vettek a kormányhivatalok is. A libanoni külügyminisztérium mind belföldön, mint a külföldi kiküldöttségeken felfüggesztette a munkát, hogy "felszólítsa a világot felelősségteljes álláspont elfoglalására" - tudatta közleményben a tárca.

Jordániában működtek a közhivatalok, de a magáncégek a kormánynak a gázai tűzszünetet támogató felhívására munkabeszüntetést tartottak. Ammánban több kereskedelmi központ homlokzatára a "Gáza elleni izraeli agressziót" elítélő transzparenseket tűztek ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×