eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának zárónapján, 2023. május 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/AP/Louise Delmotte

Volodimir Zelenszkij is megszólalt az Orbán Viktorral folytatott beszélgetésről

A két politikus az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán találkozott egymással.

Orbán Viktor intenzív tárgyalássorozatot folytatott Argentínában, mielőtt részt vett Javier Milei új elnök beiktatási ünnepségén, amelyre meghívták Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is. Hivatalos találkozó nem volt, de egy rövid beszélgetésre sor került a két politikus között, amikor "összefutottak" a vendégek tömegében. Ezt videófelvételen is megörökítették, de hangot nem rögzítettek hozzá, így nem lehetett tudni, miről beszélt a két politikus.

Később Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke annyit közölt, hogy "Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek, hogy az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről".

Egy, a közösségi oldalára feltöltött videóban Volodimir Zelenszkij említés szintjén beszél a találkozóról, közölve, hogy lényegre törő egyeztetést folytatott Orbán Viktorral Argentínában Milei beiktatási ünnepségén. "Nyíltan, köntörfalazás nélkül tárgyaltunk európai ügyekről" - fogalmazott. Mást nem árul el erről, csak hogy megtalálta a közös hangot az új argentin elnökkel, illetve hogy telefonon egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Mint ismert, az eheti, december 14-15-i uniós csúcstalálkozó kulcsfontosságú kérdése

  • Ukrajna újabb, 2027-ig kifizetendő 50 milliárd eurós pénzügyi támogatása az EU költségvetéséből, illetve
  • az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének kérdése Ukrajnával.

Orbán Viktor mindkettőt többször, határozottan elutasította, és egy stratégiai partnerségi megállapodást javasolt a brüsszeli tervek helyett. Közölte, hogy a tagországok között sincs egyetértés Ukrajna tagsági tárgyalásai kapcsán, illetve hogy a tagság számos gazdasági problémával járhatna, ezért először ezekre kell megoldást találni. (A költségvetési módosításnál, mint a hvg.hu emlékeztet, meg tudják kerülni a tagállamok a magyar ellenkezést, maximum csak rövidebb periódusra elosztva, kevesebb pénzt szavaznak meg az ukránok számára.)

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×