eur:
393.93
usd:
368.01
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A szavazatszámláló bizottság tagjai megkezdik a szavazatok számlálását a budapesti Szent István Magyar Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában kialakított szavazókörben az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

XXI. Század Intézet: az EP-választási kampány fő témája is az ukrajnai háború lesz

Rekord nagyságú részvétel várható a 2024-es európai parlamenti választáson, amelynek jóformán egyetlen témája lesz: az orosz-ukrán háború - mondta el az InfoRádióban Petri Bernadett, a XXI. Század Intézet kutatója, aki épp most fejezett be egy, az EP-választás társadalmi és politikai összefüggéseivel foglalkozó tanulmányt.

A 2015-ös migrációs válság óta kiemelt érdeklődés övezi az európai parlamenti választásokat az egyre újabb válsághelyzetek miatt, és ez a tendencia fog érvényesülni a jövő évi uniós választásokon is; az Eurobarométer felmérése alapján pedig kifejezetten rekord érdeklődés övezi majd az európai választásokat 2024-ben - mondta el az InfoRádióban Petri Bernadett.

A XXI. Század Intézet kutatója kiemelte, hogy miközben az EP-választás kapcsán az európai polgárok számtalan ügyben nagyon sok problémára várják az unió válaszát, addig a különböző politikai pártoknál leginkább olyan témák kerültek mostanra a fókuszba, mint

  • az orosz-ukrán háború kezelése,
  • Ukrajna felfegyverzése, illetve
  • Ukrajna mielőbbi uniós és NATO-tagfelvételének kérdése.

Ez a tematizálás viszont azzal jár, hogy az Ukrajnával összefüggő ügyek gyakorlatilag elfedik az összes többi, egyébként lényeges európai problémát. A fókusz most teljesen oda került, hogy az EU vajon milyen intenzív fellépést tud felmutatni az orosz-ukrán háború legkülönfélébb vonatkozásaiban. Ukrajna ügyében az Európai Unió nagyon intenzív lépéseket, intézkedéseket tett és tesz is meg.

"Felfegyverzünk egy országot, kvázi ezáltal belépünk a háborúba, és ezt az egész intézkedéscsomagot a kommunikáció egy olyan köntösbe foglalja, hogy ez az egész intézkedés ez valójában az európai választópolgárokért történik, és róluk szól. Holott a valóság, a tények nem feltétlenül ezt mutatják" - hangsúlyozta a politikai elemző.

Petri Bernadett szerint érdekes kettősség figyelhető meg a jelenlegi európai uniós háborús kommunikációban, mivel annak valójában nem is a háborús helyzetre való felkészülés a fő üzenete. Nem kap helyet ebben a kommunikációban a gazdaság stabilitásának a megszilárdítása és nem szerepel benne a védelmi politikai együttműködés megerősítése sem. De ott van benne számos olyan öncélú intézkedés propagálása, amelyek vagy egyes tagállamoknak a geopolitikai érdekeit, vagy pedig az uniós intézményeknek a hatáskör-bővítési céljait szolgálják.

De nem ez az egyetlen furcsaság az Európai Unióval kapcsolatos kommunikációban - hangsúlyozta a XXI. Század Intézet kutatója, arra utalva, hogy Európa kettéosztottá vált az ukrajnai háborúval kapcsolatos eddigi intézkedések megítélésében. Az Eurobarométer kutatásai alapján ugyanis a nyugati országok körében van egy nagyon erős megelégedettség a jelenlegi uniós intézkedésekkel kapcsolatban. Ugyanakkor viszont ennek a szintnek a felét sem éri el az a megelégedés, amelyet a kelet-közép-európai országok ebben a kérdésben mutatnak. A kutató szerint az elégedettség eltérő mértékeiből most az látszik, hogy

akik közelebb vannak a háborúhoz, azok közvetlenebbül érzik a negatív hatásokat, akik távolról érzékelik a háborút, azok nem annyira elégedetlenek

a háború miatt, hiszen nem érzik a saját bőrükön közvetlenül a rossz következményeket.

A politikai elemző kiemelte, hogy egyelőre minden jel arra utal, hogy ez a mostani, megosztó háborús tematika lesz a 2024-es EP-választás meghatározó témája, háttérbe szorítva

  • a migrációs válságot,
  • a klímaváltozást, és
  • a Kínával való gazdasági versengést is.

Ennek pedig az az oka, hogy az EU és a legtöbb európai szintű politikai párt várhatóan továbbra is sikerként könyveli el azt a reakciót, amit az orosz-ukrán háborúra adott az EU. Sikerként könyvelik el a felfegyverzést és az intézkedések szinte valamennyi elemét. Ez olyannyira így van, hogy például az európai zöldek, akiknek a kampányüzenetei hagyományosan a klímasemlegességre és a zöld politika fontosságára szoktak irányulni, azok a 2019-es pacifista üzenetekhez képest most kifejezetten elől járnak a háborús üzenetek megfogalmazásában - mondta el az InfoRádiónak Petri Bernadett, a XXI. Század Intézet kutatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×