eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Orosz katona az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműnél a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2023. június 15-én. Ezen a napon Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója és az orosz védelmi minisztérium küldöttsége látogatást tett a létesítményben, hogy megvizsgálja: elégséges-e a reaktorblokkok hűtését szolgáló víztartalék. A hűtéshez használt Nova Kahovka-i víztározót június 6-án felrobbantották. A duzzasztógát megrongálása miatt megcsappant a Dnyeper folyó szintje, ezért az atomerőmű utolsó működő reaktorát is leállították, a fűtőelemeket azonban hűteni kell még egy ideig.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Váratlan helyeken indított támadásokat Moszkva

Két frontszakaszon is kezdeti sikereket ért el az orosz hadsereg meglepetésszerű támadásokkal.

Az orosz fegyveres erők ellentámadást indítottak az eddig nyugodt frontszakasznak minősülő Hulyajpole térségében, ahol a meglepetés erejét kihasználva részleges sikereket értek el. Hasonló lépésre szánták el magukat Novoszelivszke irányában – írja a Portfolio, megjegyezve: ezek a támadások rámutatnak Moszkva legújabb stratégiájára, ami célja az ukrán offenzíva megzavarása.

A lap felidézi, hogy a Rybar Telegram-csatorna információi szerint az orosz erők meglepetésszerű támadást indítottak Hulyajpole irányában Zaporizzsja megyében.

Hulyajpole térségében már tavaly óta nem voltak aktív összecsapások, így az ukrán fegyveres erőket feltehetően váratlanul érte ez a mostani tüzérséggel megtámogatott orosz előrenyomulás, amely az első információk szerint a Cservone melletti víztározóig sikerült eljutnia.

Moszkva erői ugyanakkor támadásba lendültek a Szvatovótól északra található, luhanszki Novoszelivszke település ellen is.

Ez a település már számtalan alkalommal „gazdát cserélt”, ahogy az oroszok és az ukránok egyaránt többször elfoglalták, elvesztették, visszafoglalták a települést.

A frontvonal itt is kifejezetten nyugodt volt február óta.

A jelenlegi információk szerint az orosz csapatok a falutól délre található erdősávot foglalták el elsőként, majd ezt követően, a településen áthaladó vasúti vonal mellett indítottak támadást.

Az esti információk szerint a falun belül is részleges sikereket értek el, habár a település széle még talán ukrán kézen van.

Ukrajna nem erősítette meg az orosz előrenyomulásról szóló hírek egyikét sem.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×