eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Olaf Scholz német kancellár felszólal az Ukrajna háború utáni újjáépítéséről rendezett konferencián Berlinben 2022. október 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Jelentős késés után elkészült a német nemzetbiztonsági stratégia, de nem mindenki érzi magáénak

Több hónapig tartó civakodás után megszületett a német kormány nemzetbiztonsági stratégiája. A részleteket a hét közepén mutatják be.

A hárompárti kormány másfél évvel ezelőtti hivatalba lépésekor állapodott meg a nemzetbiztonsági stratégia kidolgozásában, közbeszólt azonban az ukrajnai orosz háború, valamint a koalíciót alkotó pártok egymás közötti vitája. Az ellenzék, élén a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kifogásolja, hogy nem vonták be az előkészületekbe.

A hivatalos cél annak meghatározása volt, hogy Németország az egyes tárcákra kiterjedően hogyan reagáljon a biztonságpolitikai kihívásokra, legyen szó akár a belső, akár a külső fenyegetésekről. Az eredeti terv az volt, hogy a nemzetbiztonsági stratégia tervezetét már a februári müncheni biztonságpolitikai konferencián "a nemzetközi elit" előtt prezentálják. Ez azonban meghiúsult egyrészt a koalíciós pártok, másrészt a szövetségi kormány és a tartományok közötti ellentétek miatt.

A legélesebb viták az orosz, illetve a kínai kihívásokra adandó válaszokkal kapcsolatban alakultak ki.

Nézeteltérések voltak azzal kapcsolatban is, hogy Németország miként reagáljon a kibertámadásokra.

A belső biztonság területén a katasztrófavédelem és a terrorizmus elleni harc játszotta a legnagyobb szerepet. Ennek kapcsán az ellenzéki pártok mellett a tartományok is kifogásolták, hogy a kormány illetékesei nem vonták be őket a terv kidolgozásába. Ezért fogalmaztak úgy, hogy nézetük szerint egyáltalán nem nemzeti stratégiáról van szó, hanem a kormány biztonságpolitikai koncepciójáról.

Értesülések szerint kezdettől fogva vita volt arról is, hogy hozzanak-e létre nemzetbiztonsági tanácsot. Ez azonban végül lekerült a napirendről.

Az ellentétek, illetve a bírálatok ellenére a kormány nagy jelentőséget tulajdonít a stratégiának. Ezt jelzi, hogy

a tervek szerint együttesen mutatja be a szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár, a zöld párti Annalena Baerbock külügyminiszter és a szabad demokrata Christian Lindner pénzügyminiszter.

Ugyanakkor a tárcák jelentőségéből fakadóan is jelen lesz a védelmi miniszter, Boris Pistrorius, valamint Nancy Faeser belügyminiszter.

A kormánypártok közötti előzetes vitákkal kapcsolatban elemzők emlékeztettek arra, hogy miközben a háború kitörésekor a kancellár "korszakváltásról" beszélt, az akkori védelmi miniszter, Christine Lambrecht ötezer sisakot ajánlott fel Ukrajnának. Eközben a külügyminiszter, Annalena Baerbock a szolidaritás jóval hangsúlyosabb kinyilvánításáról, ezen belül mindenekelőtt fegyverek és lőszerek szállításáról beszélt. De éles vita volt a harckocsik, mindenekelőtt a Leopardok szállításával kapcsolatban is. Utóbbival kapcsolatban maga a kancellár helyezkedett hosszú időn keresztül a legóvatosabb, külügyminiszterével ellentétes álláspontra.

Az ellenzéki CDU kifogásolta, hogy a a nemzetbiztonsági tanács létrehozása az információk szerint teljesen lekerült a napirendről. A párt kül- és biztonságpolitikai szakértője szerint nagy szükség lenne olyan testületre, amely a kormánytól függetlenül ellenőrzi a nemzetbiztonsági stratégia megvalósulását.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×