eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
20 May 2023, Berlin: Soccer: Bundesliga, Hertha BSC - VfL Bochum, Matchday 33, Olympiastadion, Hertha head coach Pal Dardai gives instructions from the sidelines. Photo: Soeren Stache/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by Soeren Stache/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Soeren Stache/picture alliance/Getty Images

Harmadszorra már nem sikerült a csoda, de Dárdai Pál emelt fővel maradhat

Válságos helyzetben vette át a nagy múltú berini klub irányítását áprilisban Dárdai Pál. A Hertha BSC sokak szerint behozhatatlannak tűnő hátránynal állt az utolsó helyen a Bundesliga első osztályában. Dárdainak hat mérkőzés állt rendelkezésére ahhoz, hogy a bennmaradást, vagy legalább az ahhoz vezető osztályozót kiharcolják a kék-fehérek. A Hertha azonban a berlini Olimpiai Stadionban a Bochum elleni döntetlennel drámai körülmények között elbukta a csatát. Folytatás a másodosztályban, a kérdés az, hogy továbbra is a berliniek "kedvenc magyarja" áll-e az élen.

2011. májusában a híres berlini stadionban csaknem 80 ezer néző felállva és óriási tapssal búcsúztatta a játékos Dárdai Pált, aki huszonhat éven keresztül öltötte magára a Hertha BSC mezét. Feledhetetlen volt, amikor az első félidő után - klubrekorderként 286 mérkőzéssel a háta mögött - a futópályán legkisebb fiával, Bencével a hátán tiszteletkört futva köszönt el a nézőktől.

Az első osztályban 1997. októberében mutatkozott be, és ahogy múltak az élvek, úgy növekedett népszerűsége is.

Középpályásként kitűnt rendkívüli lelkesedésével, fáradthatatlanságával és nem utolsósorban azzal, hogy a pályán - lehetetlent nem ismerve - soha nem adta fel.

Ilyen körülmények között aligha véletlen, hogy a klubvezetés idén utolsó szalmaszálként őt bízta meg azzal, hogy próbálja az első osztályban tartani a csapatot.

A 47 éves Dárdai immár harmadszor vállalkozott arra, hogy csodát tegyen, ami két ízben már sikerült neki a csapatnál.

Először 2015-ben sikerült benntartania a Herthát az első osztályban, és 2019-ig irányította az együttest.

2021-ben ismét hasonó feladattal bízták meg, és ismét bizonyította, hogy edzőként sem ismer lehetetlent.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2015 tavaszán ehhez tizenöt, 2021-ben pedig tizenhat forduló állt rendelkezésére, most azonban a korábbiaknál is drámaibb helyzetben csupán hat mérkőzés.

Dárdai nem ígért csodát, különösen azért nem, mert egy lelkesedését és hitét vesztő, szavai szerint mind mentálisan, mind fizikálisan rendkívül gyenge állapotban lévő csapat irányítását vette át.

Ráadásul a klub súlyos anyagi helyzetben volt, amit az előző vezetés - mindenekelőtt átigazolási - hibái idéztek elő.

A Hertha BSC-t az a veszély fenyegette, hogy még a remélt bennmaradás kiharcolása esetén sem kapja meg az első osztályhoz szükséges licencet, és engedély hiányában alsóbb osztályban kell folytatnia.

Dárdai Pál nem ígért sikert, de mentalitásához hűen a reményt az utolsó pillanatig nem adta fel. Mindenekelőtt neki köszönhető, hogy a szombati mérkőzésig - ha halványan is - még élt ez a remény, az a bizonyos utolsó szalmaszál, amibe lehetett kapaszkodni.

A kék-fehérek egészen a hosszabbítás 94. percéig vezettek, addig, míg a kiesési vetélytárs Bochum egy fejessel ki nem egyenlített. Ezzel az egyenlítő találattal dőlt el, hogy a Hertha, fennálása óta immár nyolcadszor, a Bundesliga másodosztályában folytatja.

A kérdés az, vajon Dárdai Pálra vár-e a feladat, hogy visszajutassa a csapatot az elő osztályba.

Az már korábban eldőlt, hogy mindenképp a klub alkalmazásában marad: a klubvezetővel történt előzetes megállapodás szerint vagy őt bízzák meg továbbra is az edzői munkával, vagy pedig az utánpótlással foglalkozó Hertha-akadémián kap megbízatást.

Azon az akadémián, amelyen mindhárom fia, a Videotonban játszó Palkó, a Hertha BSC hátvédje, Márton és a legfiatalabb, sokak szerint rendkívül tehetséges Bence sikerrel végzett, és ahol már ő maga is hosszú időn keresztül tevékenykedett.

Ahhoz nem fér kétség, hogy bármelyik megbizatást őszinte lelkesedéssel vállalja, és erre utalt a szombati mérkőzést követő első nyilatkozataiban is.

Az Infostart e cikkének írója szerint

a klubnál eltöltött "előéletéből" inkább az következik, hogy Dárdai Pál a másodosztályban is a Hertha BSC edzője marad.

Ezt valószínűsítik korábbi edzői sikerei, a berliniek, de természetesen mindenekelőtt a szurkolók körében élvezett népszerűsége, valamint az a mentalitása, amelynek középpontjában a "soha ne add fel" elv áll.

De nem utolsósorban azok a nyilatkozatk, amelyeket a kiesést eldöntő vereség után adott.

"Elemezni fogunk, sok mindenről kell beszélünk. Ma nem tudok még mit mondani. Jövőre is a Hertha BSC-nél fogok dolgozni, hogy milyen pozícióban azt majd meglátjuk" - idézte őt a Kicker sportmagazin. "Most van időnk teljesen átgondolni és újra erőssé tenni a klubot, még ha a másodosztályban is szerepel. A cél az, hogy rövid időn belül ismét az első osztályban legyünk.”

"Ez a kiesés elkeserítő valamennyiünk számára. de ezen túl kell lépni. A hibákból tanulnunk kell, és azután ismét büszkévé kell válnunk. Mostantól a jövőért kell dolgoznunk" - jelentette ki.

Akár edzőként, akár az utánpótlás egyik vezetőjeként ez egyben Dárdai Pál feladata is lesz.

A Hertha jövő szombaton a Wolfsburg ellen zárja a szezont.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×