eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Amerikai F-16-os vadászgép egy AIM-9 Sidewinder légiharc-rakétát indít. Forrás:Wikipédia
Nyitókép: Forrás:Wikipédia

London és Hága nagy fordulata: Ukrajna mégis kaphat F-16-os vadászgépeket

Ukrajna támogatása a fő napirendi téma az Európa Tanács Reykjavíkban zajló csúcstalálkozóján. Egybehangzó értesülések szerint késő este a találkozón a brit és a holland miniszterelnök azzal a tervvel állt elő, hogy nemzetközi összefogás keretében biztosítsák a háború sújtotta ország vadászgépekkel történő ellátását.

Német források a brit kormány szóvivőjére hivatkozva számoltak be arról, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök és Mark Rutte holland kormányfő között megegyezés jött létre a nemzetközi koalíciót célzó lépésről. Az idézett források utaltak arra, hogy az elmúlt napokban Olaszországban, Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában tett látogatást az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij valamennyi helyszínen újabb kiterjedt katonai segítséget kért, különös tekintettel vadászgépekkel történő támogatásra. Utalt arra is, hogy országa védelmi képességének erősítésében a következő cél a légierő fejlesztése nyugati vadászgépekkel, ezért igyekszik megszervezni egy "vadászgép-koalíciót".

A brit kormányfő szóvivője Zelenszkiji látogatása során még azt hangoztatta, hogy Nagy-Britannia nem készül harci gépek Ukrajnának történő átadására. Ugyanakkor a Downing Street közölte azt is, hogy Nagy-Britannia új képzési programot is kidolgoz ukrán pilóták számára, ezzel is elősegítve, hogy Ukrajna új, NATO-szabványoknak megfelelő, F-16-os harci repülőgépekből álló légierőt építhessen ki.

Reykjavíki értesülések szerint a nemzetközi koalíció terve most újabb szakaszba lépett annak nyomán, hogy Sunak immár a holland kormányfővel, Mark Ruttéval együtt sürgette a létrehozását.

A NATO-tagállamok mindeddig elzárkóztak annak a kijevi kérésnek a teljesítésétől, hogy az ostromlott országot a legkorszerűbb nyugati harci repülőgépekkel támogassák .

Információk szerint a két kormányfő közösen most azon kíván munkálkodni, hogy

nemzetközi összefogás keretében biztosítsák Ukrajna további támogatását, kezdve az F-16-os vadászgépek beszerzésétől egészen az ehhez szükséges kiképzésig.

Emmanuel Macron francia államfő a napokban kizárta, hogy Franciaország harci gépeket szállítson Ukrajnának. Utalt ugyanakkor arra, hogy Párizs hajlandó ukrán vadászrepülőgép-pilótákat kiképezni. Korábban hasonlóan foglalt állást az Egyesült Államok és Németország is.

A nemzetközi koalíció létrehozását célzó közös brit–holland indítványra egyelőre sem amerikai, sem francia, sem német részről nem hangzott el reagálás. A ZDF német közszolgálati televízió szerint az ukrán államfő ugyanakkor üdvözölte a két ország bejelentését. Zelenszkij köszönetet mondott a terv előterjesztéséért, azt jó kezdetnek nevezve.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×