eur:
395.9
usd:
368.28
bux:
69854.24
2024. június 19. szerda Gyárfás
Nyitókép: YouTube/Iceland at UN

Figyelemre méltó lépés Kínától az ukrajnai háború ügyében

Régóta várja a világ, hogy az ország állást foglaljon a konfliktussal kapcsolatban.

Kína eddig vonakodott elítélni Oroszország ukrajnai háborúját, és elemzők szerint igyekezett semleges, sőt, közvetítő szerepben feltűnni egy béketervvel, miközben állítólag fegyverekben is használható alkatrészeket szállít Moszkvának. Éppen ezért Peking minden, a konfliktussal kapcsolatban tett nyilvános, hivatalos állásfoglalását árgus szemek figyelik, illetve az USA, az EU és Ukrajna is folyamatosan próbálja a maga oldalára állítani az országot.

Ezért lehet jelentősége annak, hogy az orosz-ukrán háború kezdete óta először tartózkodás helyett Kína megszavazta az invázió elítéléséről szóló egyik dokumentumot az ENSZ-ben.

A szavazás ténye az izlandi ENSZ-képviselet által Twitteren közzétett fényképekből derült ki, hogy a kínai delegáció is megszavazta a közgyűlés egyik olyan határozatát, amelyben Oroszországot agresszornak nevezik - vette észre a Portfolio.

Fehéroroszország az állásfoglalás ellen szavazott, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán tartózkodott, míg Kína mellett az elfogadásra voksolt az összes többi posztszovjet köztársaság, illetve olyan, „barátinak” nevezett országok, mint India, Brazília és Törökország.

Az A/77/L.65 sorszámú, „Együttműködés az ENSZ és az Európa Tanács között” címet viselő dokumentum, többek között utal azokra a kihívásokra, amelyekkel Európa szembesül Oroszország ukrajnai invázióját követően. Az állásfoglalás ennek megfelelően felszólítja két nemzetközi szervezetet a szorosabb együttműködésre, illetve a béke, a területi integritás és a politikai függetlenség helyreállítására és a nemzetközi jog megsértéséért felelős személyek bíróság elé állítására.

Az Orosz Föderáció Ukrajna és azt megelőzően Grúzia elleni agresszióját követően Európa előtt álló példátlan kihívások az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Európa Tanács közötti megerősített együttműködést igényli

- szerepel a határozatban.

Az ukrán ENSZ-képviselő szerint orosz diplomaták megpróbálták kivetetni a határozatból az agresszió megfogalmazást, de ez nem sikerült.

Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes a magyar válogatottról: egy pofon időnként jót tesz, de a németek ellen bravúr kellene

Kemény Dénes a magyar válogatottról: egy pofon időnként jót tesz, de a németek ellen bravúr kellene

A házigazda játszott a legmeggyőzőbben a labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában, de a fokozódó elvárások mellett az egyre nagyobb nyomás még nekik is okozhat gondot – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a magyar játékosok tanultak az első meccsen elkövetett hibákból, és remélhetőleg jobban harapnak majd a németek ellen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×