eur:
389.3
usd:
362.85
bux:
68126.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Ukrán nemzeti gárdisták az orosz állásokra készülnek tüzelni légvédelmi gépágyújukkal a kelet-ukrajnai Harkivi területen 2022. november 11-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andrij Marijenko

Túl sokat lőnek az ukránok

Jelenleg nincs akkora gyártási kapacitás, amekkorára szükség lenne az ukrán lőszerigények ellátására. Van olyan lőszer, amiből Ukrajna két hét alatt elhasznál annyit, amennyit egy év alatt le tudnak gyártani.

A V4 hírügynökség oldalán olvasható az az összeállítás, amely az egyre fogyó ukrán lőszerkészletekről szól. Ebben azt írják, hogy az amerikai fegyveriparban a 155 milliméteres ágyútöltények normál gyártási szintje békeidőben évente körülbelül 30 ezer lövedék.

Az ukrán katonák azonban ezt a mennyiséget nagyjából két hét alatt elhasználják mondta el Dave Des Roches, az amerikai Nemzetvédelmi Egyetem docense a CNBC-nek. Szerinte ez aggasztó, és ha nem lendítik fel a gyártást – ami hónapokig tart – akkor nem lesznek képesek ellátni az ukránokat.

Ahogy arról az Infostarton is már beszámoltunk, hasonlókat mondott a NATO-főtitkár is. Sokkal több lőszert használnak fel az ukrán katonák, mint amennyivel a NATO el tudja látni őket, ezért hosszú távon nem fenntartható Ukrajna lőszerellátása – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Sky Newsnak.

Összehasonlításul Afganisztánban a NATO-erők napi 300 tüzérségi lövést adtak le, és nem igazán kellett aggódniuk a légvédelem miatt. Ukrajna azonban naponta több ezer lövést is lead. Ami "egy nap Ukrajnában, az egy hónap volt Afganisztánban” – mondta Camille Grand, az Európai Külkapcsolati Tanács védelmi szakértője a The New York Times-nak.

Mindenesetre az amerikai hadsereg beszerzési főnöke, Doug Bush elmondta, hogy ötszörösére emelnék legyártott a tüzérségi lövedékek számát, havi 15 ezerről 70 ezerre

Ukrajna korábban arról számolt be az Egyesült Államoknak, hogy a Stinger és Javelin rakéták a leghatékonyabb lőszerek közé tartoznak az orosz szárazföldi előre nyomulás és légi támadások meghiúsítására, és naponta 500 darabra van szüksége mindegyikből.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig az előjeleket illeti, a határidős indexek állása alapján az európai és az amerikai tőzsdék is pluszban nyithatnak majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×