eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Donald Trump volt amerikai elnök Mehmez Oz republikánus szenátusi képviselőjelölt választási kampányrendezvényén a Pennsylvania állambeli Latrobe városban 2022. november 5-én. A félidős kongresszusi és helyi választásokat november 8-án tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Donald Trump dühös, nagyon dühös

Két hónapja jelentette be indulását, a hétvégén két kampányeseményen is részt vett a 2024-ben esedékes elnökválasztási küzdelembe beszállva.

"Együtt elvégezzük a befejezetlen munkát, hogy Amerikát újra naggyá tegyük" - mondta Trump Columbiában, ahol bemutatta dél-karolinai csapatát - írja a Euronews.

Kampánya lassan indult, sokan megkérdőjelezték, hogy egyáltalán valóban komolyan gondolja-e az újraindulást: a volt elnök és szövetségesei most abban reménykednek, hogy a jelöltválasztásban nagy befolyással bíró államokban gyakorolt erődemonstráció meggyőző erővel bírhat.

A háttérben régóta folyik a munka

New Hampshire-ben igyekezett is eloszlatni a motiváltságával kapcsolatos kételyeket: ő maga beszélt arról, hogy egyes vélemények szerint nem gondolja komolyan az egészet, hiszen nem kampányol és nem tart rendezvényeket.

"Valójában dühösebb és motiváltabb vagyok, mint valaha voltam"

- fogalmazott, Dél-Karolinában pedig minden korábbinál nagyobb eseményeket ígért.

Trump valóban nem tett sokat azóta, hogy bejelentette indulását, azonban segítői a háttérben már szorgosan munkálkodnak. A floridai Palm Beach-en megnyitott kampányközpontja, ahova alkalmazottakat is felvettek már. Az elmúlt hetekben segítői a politikai élet szereplőit és választott tisztségviselőket kerestek meg, hogy támogatást szerezzenek Trumpnak.

A régi hangnemet üti meg újra

New Hampshire-ben Trump kampányprogramjáról is beszélt, beleértve a bevándorlást és a bűnözést, és úgy fogalmazott, hogy politikája ellentétes lesz Joe Biden elnökével. Hivatkozott a demokraták azon lépésére, mellyel megváltoztatták a választási naptárat, ami New Hampshire előválasztási helyébe került, és azzal vádolta Bident, aki 2020-ban az ötödik helyen végzett New Hampshire-ben, hogy "szégyenletes módon szétverte ezt a szeretett politikai hagyományt".

"Remélem, erre emlékezni fognak a választásokon" - mondta Trump a párttagoknak. Trump maga kétszer is megnyerte itt az előválasztást, de mindannyiszor elvesztette az államot a demokratákkal szemben.

Dél-Karolinában kijelentette, hogy az államban tartandó elnökválasztási előválasztást tartja a legfontosabbnak. Beszédében

bírálta Bident és a demokratákat, becsmérelte a transznemű embereket, gúnyolódott az elektromos tűzhelyek és elektromos autók használatát szorgalmazókon,

valamint felelevenítette az elnökként tett erőfeszítéseit. Ezek az olajkitermelés növelésére, a kereskedelmi megállapodások megkötésére és a migráció visszaszorítására irányultak az amerikai-mexikói határon.

Pártja támogatói közt favorit lehet

Kampánya már korai szakaszában meglehetősen ellentmondásos, mivel az antiszemita nyilatkozatokat tett Kanye Westtel is együtt ebédelt.

Nyomozások is folynak vele kapcsolatosan, többek közt a birtokán talált iratok miatt, melyeket nem akart visszajuttatni. Mindezek ellenére úgy tűnik, egyelőre ő a republikánus szavazók favoritja a potenciális kihívók - Ron DeSantis, Mike Pence és Nikki Haley - ellenében.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×