eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Paperwork files searching information business concept, Businessman hands typing keyboard computer, working in stacks of report papers and piles of unfinished documents achieves on office desk
Nyitókép: smolaw11/Getty Images

Már csak fél napra lehet a következő jó hír a magyar uniós pénzek ügyében

Külföldi lapértesülés az Európai Bizottság döntésével kapcsolatban, valamint arról, hogy az Ukrajnának járó hitelfelvétel kérdése után még két uniós témában fejezte ki egyet nem értését a magyar kormány képviselője.

Az Európai Bizottság már péntekre elkészíti a frissített magyar helyzetértékelését a feltételességi eljárásban vállalt 17 féle közbeszerzési és korrupcióellenes intézkedésről, ami némi előrelépést állapíthat meg, és így csökkenhet a Magyarországnak befagyasztandó felzárkóztatási források mértéke – írta a Financial Times értesülése alapján a Portfolio.

Ez kinyithatja az utat a magyar helyreállítási terv tanácsi elfogadása előtt.

Latorcai Csaba is arról beszélt csütörtökön, hogy a kormány várakozásai szerint néhány napon belül alá tudják írni a partnerségi megállapodást a Magyarországnak járó 9700 milliárd forintnyi uniós forrásról. A területfejlesztési miniszter államtitkára úgy fogalmazott, hogy a helyreállítási tervet várhatóan néhány napon belül "speciális pénzügyminiszteri tanácsi konstrukcióban" hagyják jóvá.

Mint ismert, a keddi pénzügyminiszteri csúcson a cseh soros elnökség illetékese részéről az is elhangzott, hogy ha a bizottság gyorsan leteszi az értékelését az asztalra, akkor már a jövő heti uniós nagyköveti ülésen dönthetnek is a Magyarországnak szánt kohéziós források (akár csökkentett) felfüggesztéséről. Így nem kerülne az egész ügyhalmaz a jövő csütörtöki egynapos EU-csúcs amúgy is zsúfolt napirendjére.

A Financial Times arról is ír, hogy a magyar kormány képviselői két újabb olyan témában jelezték kifogásaikat, amelyekben a megegyezéshez teljes tagállami összhang kell.

Az amerikai lap úgy tudja, hogy

  • a magyar nagykövet az Európai Bizottság friss, kilencedik oroszellenes szankciós csomagja ellen emelt szót, illetve
  • azon terv ellen is ezt tette, amelyben megdupláznák azt az uniós pénzkeretet, amelyből többek között az Ukrajnának szánt fegyvervásárlásokat is finanszíroznák.

A lap megjegyzi, hogy néhány diplomata már eddig is nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány túszul ejti az "összes" uniós döntéshozatalt, ami egyhangúságot követel meg, és ennek kapcsán egy másik, névtelenül nyilatkozó vezető diplomata azt mondta:

„radikális lépésekre lehet számítani, fel kell erre készülnünk”.

Azt a lap is megjegyzi, hogy Magyarország nem jelezte ellenkezését a schengeni bővítéssel szemben (Horvátország, Románia, Bulgária).

Orbán Viktor mindazonáltal a Twitteren szerdán közölte: szó sincs zsarolásról, se vétóról. Magyarország "kétoldalú alapon kész pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának". Ez arra utalhat, hogy a kormány kivételt akar elérni (mint az olajszállításokra vonatkozó uniós szankciónál), nem pedig blokkolni az uniós hitelt. Ugyanakkor azt is írta, hogy meg akarják győzni az Európai Unió tagállamait, hogy nem a közös hitelfelvétel a megoldás ebben a helyzetben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×