eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője az olasz közszolgálati televízió, a Rai Uno Porta a Porta című műsorában Rómában 2022. szeptember 22-én. Olaszországban szeptember 25-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak.
Nyitókép: Angelo Carconi

Giorgia Meloni hű támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkijt

Az ukrán elnök korábban gratulált az olaszországi választásokat nagy különbséggel megnyerő politikusnak.

Hű támogatásáról biztosította az ukrán népet szabadságharcában Giorgia Meloni, az olasz parlamenti választásokon győztes Olasz Testvérek párt és a jobbközép koalíció vezetője a Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek írt üzenetében kedden késő este.

Meloni Twitter-fiókjában jelent meg az Ukrajna elnökéhez intézett angol nyelvű bejegyzés.

A miniszterelnök-jelölt arra buzdította Zelenszkijt, hogy legyen erős, és őrizze meg rendíthetetlen hitét. Üzenete végére beillesztett egymás mellé egy olasz és egy ukrán zászlót.

Az Olasz Testvérek (FdI) elnöke az ukrán elnöknek a vasárnapi olaszországi parlamenti választásokat követő üzenetére reagált, amelyben

Zelenszkij gratulált neki a győzelemhez.

Az ukrán elnök köszönetet mondott azért a folyamatos támogatásért, melyet Olaszország nyújt Ukrajnának az orosz agresszióval szembeni küzdelemben. Zelenszkij hozzátette, hogy együttműködésre számít az új olasz kormánnyal is.

Meloni a választások előtti interjúiban hangsúlyozta, hogy kormányra kerülve nem változtatna Olaszország eddigi politikáján az ukrajnai konfliktus kérdésében. Viszont a jobbközép koalíció utolsó kampányeseményén mondott beszédében úgynevezett kompenzációs csomag bevezetését vetette fel a Moszkva elleni szankcióktól leginkább sújtott európai tagállamok megsegítésére.

A választásokon győztes szövetség másik pártja, a Matteo Salvini vezette Liga szankciók helyett a béke előmozdítását sürgeti. Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke pedig utolsó kampányvideójában Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett állt ki.

Az ukrajnai háború kezdete óta a Mario Draghi vezette kormány három alkalommal küldött Kijevnek fegyverszállítmányt, amit a korábban ellenzékben levő Olasz Testvérek, valamint a nemzeti egységkormány tagjaként a Liga és a Hajrá Olaszország is megszavazott.

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína megfenyegette a nyugati országokat: jön a megtorlás

Kína jelezte, hogy az USA és az EU által bevezetett kereskedelmi korlátozások megtorlásaként dömpingellenes vizsgálatot indít az európai és amerikai vegyianyag-behozat területén. A kereskedelmi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy vizsgálja a fogyasztói elektronikai és autóiparban széles körben használt hőre lágyuló polioximetilén-kopolimer behozatalát az EU-ból, az Egyesült Államokból, Japánból és Tajvanról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×