eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2022. június 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ursula von der Leyen: „fel kell számolnunk a korrupciót”

Az EU továbbra is határozottan fel fog lépni Oroszországgal szemben – közölte az unió bizottsági elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén mondott éves értékelő beszédében.

Ursua von der Leyen, Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén mondott éves értékelő beszédet.

Mint mondta, az uniós szankciók következtében az orosz pénzügyi rendszer az életéért küzd,

az orosz ipar térdre esett. A Kreml hozta ilyen helyzetbe Oroszországot

– húzta alá.

Ukrajna újjáépítéséhez viszont rendkívül sok pénzre lesz szükség. Az EU százmillió euróval fogja támogatni az ukrán oktatás újraindítását. Az EU szolidaritása Ukrajnával megingathatatlan – húzta alá az Európai Bizottság elnöke.

Az Európai Unió intézkedéseket javasol az alacsony költségű villamosenergia-termelők extraprofitjának megadóztatására, az ebből származó bevétel akár 140 milliárd eurót hozhatna az uniós államoknak – közölte az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen azt mondta: nem helyes most rendkívüli bevételeket beszedni a háborúra hivatkozva a fogyasztók kárára.

A nyereséget meg kell osztani, és azokhoz kell eljuttatni, akiknek arra a legnagyobb szükségük van

– mondta.

Közölte továbbá: az uniós tárgyalók asztalán szerepel az energiaárak felső határának meghatározása is.

Az Európai Unió hidrogénbankot hoz létre 3 milliárd euró értékű beruházással az európai hidrogénpiac megteremtésére és a hidrogénellátást szavatolására - mondta. A fogyasztóknak érezniük kell a megújuló energiák olcsóbb árát, azért az EU kezdeményezni fogja a villamosenergia-piac mélyreható reformját is.

Közölte: az EU Ukrajna számára is biztosítani szeretné az unió egységes piacához való zökkenőmentes hozzáférést. Tájékoztatása szerint

még szerdán Kijevbe utazik,

hogy ennek részleteit megvitassa Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ukrajnát be kell vonni az uniós roamingdíjmentes mobilhálózatba is - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Jogállamiság: „megvédjük!”

Az Európai Bizottság kötelessége és legnemesebb szerepe a jogállamiság védelme, az unió költségvetését pedig meg fogja védeni a jogállamisághoz kötődő úgynevezett feltételességi mechanizmuson keresztül - jelentette ki.

Azt mondta: biztosíthatom önöket afelől, hogy az uniós bizottság továbbra is ragaszkodni fog a bírói függetlenséghez.

Szavai szerint az EU továbbá a korrupció visszaszorítására összpontosít.

"Ha hitelesek akarunk lenni akkor, amikor arra kérjük a tagjelölt országokat, hogy erősítsék meg demokráciájukat, akkor fel kell számolnunk a korrupciót az unión belül is" - fogalmazott az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: jövőre a testület intézkedéseket fog előterjeszteni az uniós korrupcióellenes jogszabályi keret frissítésére.

Migráció: a határok ellenőrzése az emberi jogok tiszteletben tartásával

Az Európai Bizottság elnöke olyan Európát szeretne, amely méltósággal és tisztelettel kezeli a migrációt.

Az Európai Unió külső határaink hatékony ellenőrzésére van szükség az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása mellett - tette hozzá.

"Olyan Európát akarok, ahol minden tagállam felelősséget vállal a mindannyiunkat érintő kihívásokért. Olyan Európát akarok, amely minden tagállammal szemben szolidáris" - fogalmazott.

Az Európai Unió új migrációs paktumának megvalósításához már csak politikai akaratra van szükség - mondta az uniós bizottság elnöke, majd hozzátette: a migráció tekintetében tisztességes és gyors eljárásokra, válságbiztos és gyorsan alkalmazható rendszerre, valamint a szolidaritást biztosító, állandó és jogilag kötelező erejű mechanizmusokra van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×