eur:
389.38
usd:
363.12
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. március 23-án, egy nappal a védelmi szervezet tagállamainak rendkívüli csúcstalálkozója előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Jens Stoltenberg: fél év után is megjósolhatatlan, ez a háború miként ér véget

Ukrajna támogatása nem csökkenhet, és ez vonatkozik a katonai segítségnyújtásra is – hangsúlyozta Jens Stoltenberg a ZDF német közszolgálati televíziónak adott interjúban. A főtitkár szerint hosszú ideig tartó és áldozatokkal járó támogatásra kell felkészülni.

A NATO-szövetségesek és a világ számos más országa már eddig is példa nélküli támogatásban részesítette a háború sújtotta Ukrajnát - értékelte Stoltenberg az interjúban, amelyet annak kapcsán adott, hogy Oroszország fél évvel ezelőtt indította meg Ukrajna elleni háborúját.

"Ukrajna mellett állunk, és mindaddig támogatjuk, amíg ez szükséges. Ez a tagállamok üzenete Kijevnek" - fogalmazott a ZDF-nek a főtitkár.

Stoltenberg közvetve elismerte, hogy az elmúlt hetekben visszaesett a katonai támogatás, ami az európai országok részéről a háborúba történő belefáradás jele lehet.

Utalt arra, hogy ezen a téren kemény munkára, az európai, illetve az észak-amerikai tagországok állam- és kormányfőinek együttműködésére van szükség.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok épp a napokban 800 millió dolláros pótlólagos katonai segélyt jelentett be.

"Azt várom az európai szövetségesektől, hogy ezen a téren további lépéseket tegyenek" – jelentette ki.

A Kanadában tartózkodó Olaf Scholz kancellár – mint a ZDF emlékeztetett – épp most közölte, hogy Németország további fegyverszállítmányt küld Ukrajnának több mint 500 millió euró értékben.

Kérdésre válaszolva a főtitkár hangsúlyozta, hogy Európa kemény tél előtt áll.

Az Ukrajnának nyújtott támogatásnak ára lesz

– jelentette ki, utalva az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók következményeire, továbbá arra a tényre, hogy Oroszország az energiát fegyverként használja.

"Meg kell azonban értenünk, hogy a támogatásnak nincs alternatívája" – fogalmazott Stoltenberg, emlékeztetve arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő indított támadó háborút egy szuverén, független európai állam ellen. Ezenkívül tudatában kell lennünk annak is, hogy ha nem támogatnánk Ukrajnát, és a háborút Oroszország nyerné meg, jóval nagyobb árat kellene fizetnünk - tette hozzá.

Stoltenberg utalt arra is, hogy a kemény télnek is ára lesz. Ha azonban nem cselekednénk, a világ még agresszívabbá válna, és mindez azt sugallná, hog az agresszív és egyben katonai akciók elnyerik jutalmukat.

"A támogatásnak valóban megfizetjük az árát. Az az ár azonban, amelyet mi fizetünk, pénzben mérhető. Az az ár ugyanakkor, amelyet az ukránok fizetnek, emberéletben" – hangsúlyozta. A főtitkár szerint az embereket emlékeztetni kell arra, hogy mi a tét. Ennek kapcsán pedig nem csupán a több mint 40 millió ukrajnaival való szolidaritásról van szó, hanem saját érdekeink védelméről is.

A kialakult világrendnek megvannak a maga szabályai, egyebek között az, hogy a nagyhatalmak egyszerűen nem vonulhatnak be egy szomszédos országba. Ha ezt engednénk, olyan világ jönnek létre, amelyben növekszik a háború, illetve a NATO-szövetségesek elleni agresszió veszélye – fogalmazott a szövetség vezetője.

Stoltenberg nem bocsátkozott jóslásokba azzal kapcsolatba, hogy Ukrajna megnyerheti-e ezt a háborút. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Putyin elszámította magát. Azt gondolta ugyanis, hogy néhány napon belül győztesen kerülhet ki. Ez a háború pedig épp fél éve tart. Oroszország súlyos veszteségeket szenvedett, Ukrajna pedig képes volt arra, hogy ellencsapásokat hajtson végre, egyes területeket északon, Kijev környékén, valamint keleten, Harkiv körzetében visszanyerjen, és megállítsa a Donyec-medencei orosz offenzívát.

"A háborúk kimenetele azonban megjósolhatatlan"

– hangsúlyozta a NATO főtitkára.

Emlékeztetett arra, hogy a szövetség nagy pontossággal előre jelezte a várható orosz inváziót, arra már múlt ősszel figyelmeztetett. Az azonban megjósolhatatlan, hogy ez a háború miként ér véget.

Ezért a legjobb, amit a NATO tehet, az az Ukrajnának történő katonai, pénzügyi, humanitárius és gazdasági támogatás – jelentette ki Jens Stoltenberg.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×