INFORÁDIÓ
2022. augusztus 15. hétfő
Mária

liszicsanszk

ukrajna

háború

oroszország

Holttestet ásnak ki egy ház romjai alól mentők és önkéntesek a kelet-ukrajnai Luhanszki területen fekvő Liszicsanszk ellen végrehajtott orosz légitámadás után, 2022. június 16-án.

Szüntelen bombazáporban - ilyen a helyzet Liszicsanszk végnapjaiban

Infostart

A könyörtelen támadás központjában Szeverodonyeck június 24-i eleste óta a szomszédos Liszicsanszk áll.

Fogy az utolsó, a Donbász Luhanszk régiójában még ukrán kézen lévő város ideje. Hosszú ideje állják a sarat itt a védők, még kitartanak a tüzérségi és légicsapásokkal szemben. A bombatámadásokra csupán egy-egy puffanás figyelmeztet, utána félelmetes füttyszó, ahogy a lövedék süvít a levegőben - írja le a helyzetet a Sky News tudósítója.

Most úgy tűnik, hogy a város az elkerülhetetlen felé tart: orosz blokád, majd elfoglalás lesz a sorsa, és ez minden bizonnyal csak napok kérdése.

"Láttuk a tülekedést, hogy a harcok rövid szünetében kiszabadítsák a városból a legsebezhetőbbeket. Tanúi voltunk a szinte állandó bombázásnak, ami elől a lakosok pincékben vagy az ajtókeretek védelmében húzták meg magukat. Az ukrán erők visszavonulnak, pozíciókat váltanak, kimerülten, de dacolva a támadókkal, a fáradtakat és az elesett harcosokat mások váltják" - írta Alex Crawford.

Forrás: Institute for the Study of War/Sky News
Forrás: Institute for the Study of War/Sky News

Rogyion Mirosnyik, a Luhanszki Népköztársaság moszkvai nagykövete az MTI tudósítása szerint szerdán arról beszélt, hogy az általa képviselt szakadár régió utolsó, ukrán kézen maradt városa, Liszicsanszk egyharmadát "felszabadították".

Vitalij Kiszeljov, a "köztársaság" belügyminisztériumának munkatársa azt hangoztatta, hogy a több oldalról ostromlott városból az éjszaka folyamán mintegy félezer ukrán katona és 74 zsoldos távozott Sziverszk területére, ahová az ukrán hadsereg hat zászlóaljat csoportosított át. Kiszeljov szerint az ukrán alakulatokat amerikai katonai magáncégek zsoldosai irányítják.

A luhanszki hatóságok kedden azt állították, hogy Liszicsanszknál több, mint ezer ukrán katona esett el, több tiszt pedig fogságba esett.

Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018