eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Szkopje, 2016. december 11.Nikola Gruevszki korábbi kormányfő, a kormányzó jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetője voksol Szkopjéban 2016. december 11-én, az előre hozott parlamenti választások napján. (MTI/EPA/Georgi Licovski)
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovski

Újabb 9 évet kapott Nikola Gruevszki

Ismét elítélték Szkopjéban Nikola Gruevszki volt északmacedón miniszterelnököt, most hivatali helyzettel és hatalommal való visszaélés miatt.

Áprilisban a szkopjei bíróság sikkasztásért hét év börtönbüntetésre ítélte Gruevszkit, de már korábban is börtönre ítélték hazájában, jelenlegi állás szerint összesen 19 évet és 6 hónapot kellene rács mögött töltenie - írta a Magyar Narancs és a Telex egy macedón hírportálra hivatkozva.

A volt miniszterelnök Magyarországon tartózkodik, 2018-ban politikai üldöztetése miatt adott be kérelmet, meg is kapta a menedékjogot.

A jelenlegi ügyben Mile Janakieski volt közlekedési és hírközlési minisztert is 3 év börtönbüntetésre ítélték, de bűnösnek találták még a szkopjei városrész, Gazi Baba önkormányzatának volt polgármesterét, Toni Trajkovszkit is, akit 4 év börtönbüntetésre ítéltek, és szintén 4 év börtönbüntetést szabtak ki egy Elizabeta Najdovska nevű vádlottra is.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között autoriter módon kormányozta országát. Bukását egy lehallgatási botrány okozta. Miniszterelnöksége idején, 2006 és 2016 között nagyjából Macedónia minden századik állampolgárát, 20 ezer embert lehallgattak. Amikor ez kiderült, országos tiltakozási hullám kezdődött, majd 2017-ben a Zoran Zaev vezette szociáldemokrata ellenzék került hatalomra, mely albán nemzetiségi pártok támogatásával kormányozza Észak-Macedóniát.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×