eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Koronavírustesztre váró emberek Sanghajban 2022. március 15-én. Kína szárazföldi részén az előző hét során az újonnan azonosított, belföldi fertőzésből eredő Covid-esetek napi száma a 2020-as, legelső járványhullám óta nem látott szintre emelkedett.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

A kórházban ápolt covidosok fele nem gyógyult meg teljesen

Az eddigi leghosszabb követéses vizsgálatban kínai kutatók megállapították, hogy a Covid-19 miatt kórházban kezelt betegek fele a fertőzés után két évvel még mindig szenvedett valamilyen tünettől.

A Lancet Respiratory Medicine folyóiratban csütörtökön publikált tanulmány 1200 Covid-19 miatt kórházban ápolt páciens állapotát mérte fel, és kiderült, hogy egészségi állapotuk és életminőségük is rosszabb, mint általában a lakosságé.Több kínai egészségügyi intézmény is a 2020. január 7. és május 29. között Covid-19 miatt kezelt pácienseket vizsgálták a fertőzés után hat hónappal, egy és két évvel.

A kutatók hatperces gyaloglással, laboratóriumi vizsgálatokkal és kérdőívekkel mérték fel a résztvevők állapotát. Azt is megkérdezték, hogy visszatértek-e a munkába, és szorultak-e egészségügyi ellátásra miután elhagyták a kórházat. A tanulmány szerint hat hónappal a megbetegedés után 68 százalékuknak még legalább egy hosszú Covidra jellemző tünete volt, a fertőzés után két évvel pedig 55 százalékuk számolt be olyan tünetekről, mint a fáradtság, izomgyengeség és alvászavar, de vide sorolták az ízületi fájdalmat, a szívdobogást, a szédülést, a fejfájást és szorongást vagy a depressziót is.

A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a Covid-19-ből felgyógyulók bizonyos hányadának több mint két év kell a teljes felépüléshez.

A szerzők ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy azoknál, akik nem vettek részt a vizsgálatban, esetleg kevesebb tünet jelentkezhetett, mint azoknál, akik részt vettek, s emiatt esetleg túlbecsülhették a hosszú Covid-19 tüneteinek előfordulási gyakoriságát.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×