eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott műholdkép egy tenger alatti vulkán kitöréséről a Csendes-óceán déli térségében fekő Tonga közelében 2022. január 15-én. A Hunga-Tonga-Hunga-Haapai vulkán kitörésének robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nukualofában.
Nyitókép: MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség

Tonga félelme valóra vált: megjelent a szigeten a koronavírus

Lezárták az országot azt követően, hogy két, kikötőben dolgozó személy koronavírus-tesztje is pozitív lett.

Egy héttel azután, hogy Tonga szigetét egy vulkánkitörés, illetve az azt követő cunami veszélyhelyzetbe sodorta, a szigettől mindeddig sikerrel távol tartott koronavírus is felütötte a fejét az országban. A pozitív tesztek birtokosai a kikötőben dolgoznak, ahova a különböző segélyszállítmányok futnak be az ország számára a CNN cikke szerint.

Tonga eddig azon kevés ország közé tartozott, amely nem jelentett koronavírus-fertőzöttet: tavaly novemberben egy új-zélandi utazó behozta ugyan a vírust, de az esetre a karanténhotelben derült fény. Ezzel együtt már akkor is lezárás követte a felfedezett esetet, ahogyan ez most is történik.

Saia Piukala egészségügyminiszter szerint a két érintett személy nem tapasztalt tüneteket, a kiterjesztett szűrőprogramoknak köszönhetően fedezték fel fertőzöttségüket. Szerdán már arról számolt be a tongai miniszterelnök, hogy három további esetet találtak, egy anyát és két gyermekét.

Helyi idő szerint szerda este hat órától ezért lezárások lépnek életbe: az intézkedéseket kétnaponta felülvizsgálja, és szükség szerint felülbírálja az ország vezetése.

A koronavírus soha rosszabbkor nem jöhetett volna: a százezres lakosságú Tongán még nem állt helyre az élet a január 15-i vulkánkitörés óta. Az internetkapcsolat és a telekommunikáció sem tért vissza a korábbi szintre, több mint 1500 lakosnak pedig el kellett hagynia otthonát. A segélyszervezetek és a tongai politikusok arra is figyelmeztettek, hogy

élelmiszerhiány várható, mivel a vulkáni hamu befedte a földeket.

A vízforrások is szennyeződtek, így a lakosság tiszta vízzel történő ellátása is továbbra is problémás. A romok eltakarítása folyamatban van.

A koronavírustól való félelem miatt érintésmentesen érkeztek a sziget részére küldött szállítmányok, de ez sem volt elég a jelek szerint. Jelenleg is vizsgálják, melyik hajóról juthatott be a fertőzés, a 170 kis tongai sziget közti hajóforgalmat pedig leállítják annak érdekében, hogy az ne tudjon tovább terjedni. A WHO adatai szerint az ország lakosságának 80 százaléka van beoltva koronavírus ellen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×